Вкарват спешно нови правила срещу насилието в детските градини – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавата въвежда спешно нови правила за възпитателите в детските градини. Причината е зачестилите случаи на насилие над деца и особено последният случай в бургаската детска градина “Брезичка”. Една от тях е въвеждането на по-строг контрол на поведението на учителите. Мерките ще са насочени както към педагозите в градините, така и към тези в училищата, предаде Нова ТВ.

Случаят в Бургас е причина от образователното министерство да добавят към задължителния етичен кодекс на учителите и допълнителни права и задължения. Директорите на детски и учебни заведения ще трябва да разработят норми за поведението на персонала. Регулатор ще трябва да следи за изпълнението им и да информира своевременно ръководството за възникнала проблемна ситуация.

Видеонаблюдение вече ще следи за нередности в бургаската детска градина “Брезичка”. Родителите обаче не вярват това да реши проблема. Новият директор от своя страна дойде с обещания за строг контрол над работата на възпитателите.

Като превенция срещу други подобни случаи от образователното ведомство ще поискат от всички директори да разпишат правила за поведение на педагозите. Контролът за спазването им обаче няма да е само в ръцете на директорите. Във всяко училище и детска градина има както обществени съвети, така и училищни настоятелства – те са израз на гражданския контрол.

Междувременно от тази събота родители започват серия от протести срещу насилието в детските градини. Такива ще се проведат в 8 от големите градове. Те започват на 10 февруари. Тогава от 11:30 ч. такъв ще има пред общината в Бургас. На следващия ден демонстрация ще се проведе във Варна, отново от 11:30 ч. и пак пред общината. Следващият протест ще е в София на 15 февруари, следва Велико Търново на 17-ти, Перник на 18-ти, Пловдив на 21-ви, Стара Загора на 24-ти и Русе на 25-ти. Протестите ще се проведат пред сградите на общинските администрации във всеки град. “Това са граждански протести и участието на всякакви политически сили е нежелано!”, подчертават организаторите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар