Владимиров за дерогацията: Политическите интереси на „сглобката” надделяват над националните – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Владимиров за дерогацията: Политическите интереси на „сглобката” надделяват над националните

стоп кадър/НОВА

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, “Лукойл Нефтохим Бургас” трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това решиха депутатите. Целта е да се предотврати допълнителен скок в цената на бензина и дизела, които така или иначе в момента вървят нагоре.“Решението на парламента показва, че политическите интереси на коалицията, некоалицията, “сглобката” надделяват над националните интереси. Това решение не е обосновано от задълбочен анализ на факти и данни, а стъпва по-скоро на желанието да не се създава политическо напрежение”, коментира в “Пресечна точка” енергийният експерт Мартин Владимиров.


Дали решението е в полза на потребителите на горива, експертът обясни: “Не е, защото въпреки дерогацията, българските потребители плащат близки до средните цени в Европа. Данъците в България са ниски, което прави цените да изглеждат изкуствено ниски. Реално обаче суровината, чрез която се произвеждат тези горива в рафинерията, е 20% по-ниска, отколкото цените на нефта на световните пазари. Руският петрол е много по-евтин в момента”, добави той.

Владимиров посочи, че от няколко месеца Центърът за следване на демокрацията прави подробни анализи на структурата на пазара на горива и на доставки на суров петрол. “Излизат две заключения: Първо – че цената на горивата трябва да е близо 30 стотинки по-ниска, отколкото е в момента, ако дерогацията реално се имплементираше по начина, по който очаквахме всички. Второто заключение е, че няма технически и икономически пречки рафинерията да работи с неруски петрол. Преминаването от руски към неруски петрол трябваше да се случи много по-бързо”, подчерта той.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар