Владимир Путин смени Сергей Шойгу

Владимир Путин смени Сергей Шойгу

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на Руската федерация се разделя с поста си.

Руският президент предлага за министър на обраната Андрей Белоусов. Досега той беше първи вицепремиер, предаде Ройтерс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов запазва поста си, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

“Путин иска Министерството на отбраната да бъде абсолютно отворено към иновации и нови идеи. Затова той избира Белоусов”, уточниха от Кремъл.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков коментира назначението на Белоусов. Според него победител на бойното поле е този, който е по-отворен към иновациите и към възможно най-бързото усвояване на средствата. “Следователно е естествено, че президентът реши да има цивилен ръководител на Министерството на отбраната”, каза говорителят, цитиран от “Газета ру”. 

Путин подписа указ “За секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация”, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

“Да назначи Сергей Кужугетович Шойгу за секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация”, се казва в текста на указа.

Документът влиза в сила от датата на подписването му.

Друг указ “За Патрушев Н.П.” Путин освободи Николай Патрушев от поста секретар на Съвета за сигурност на Русия “във връзка с преместването му на друга работа”.

“Николай Платонович Патрушев е освободен от поста секретар на Съвета за сигурност поради преместване на друга работа, а през следващите няколко дни ще ви информираме къде ще продължи дейността си Николай Платонович”, съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков, цитиран от “Интерфакс”. 

Сергей Лавров ще остане министър на външните работи.

Сергей Шойгу е руски политик и генерал на армията във въоръжените сили на Русия, който служи като министър на отбраната и като директор на Съвета на министрите на отбраната на ОНД от 2012 г. Преди това е министър на извънредните ситуации от 1991 до 2012 г. и за кратко служи като губернатор на Московска област през 2012 г.

Роден е на 21 май 1955 г. в град Чадан, тогава в Тувинска автономна област в границите на РСФСР и съответно СССР. През 1977 г. завършва Красноярския политехнически институт със специалност “Строително инженерство”. След това работи по строителни проекти из страната в продължение на около десетилетие, израствайки в кариерата си. През 1988 г. Шойгу става функционер на клона на КПСС в Абакан, а след това и на Комсомола за няколко години. През 1990 г. се премества в Москва, където е назначен за заместник-директор на Държавния комитет по архитектура и строителство на Руската федерация.

През 1991 г. Сергей Шойгу е назначен за ръководител на Спасителния корпус, на който по-късно са възложени допълнителни отговорности и е преименуван на Министерство на извънредните ситуации, което на практика го прави министър. През 1999 г. става един от лидерите на проправителствената пария “Единство”. Същата година е удостоен с най-престижната руска държавна награда – герой на Руската федерация.

През март 2012 г. той е обявен за един от потенциалните кандидати за губернатор на Московска област. На 5 април 2012 г. е избран от Московската областна дума за трети губернатор на Московска област. Заема тази длъжност от 11 май до 6 ноември 2012 г.

На 6 ноември 2012 г. Сергей Шойгу е назначен за министър на отбраната, когато Владимир Путин премахва своя дългогодишен съюзник Анатолий Сердюков.

На 21 януари 2020 г. след оставката на правителството на Дмитрий Медведев е преназначен на поста министър на отбраната в кабинета на Михаил Мишустин.

Сергей Шойгу остана на поста си след бунта на наемническата група “Вагнер”. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар