Властта в Гърция: Македония е на няколко държави – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изненадващо, но не и неочаквано с оглед последните събития изявление направиха властите в Гърция. Говорителят на правителството на страната Димитрис Дзанакопулос заяви пред държавната телевизия ЕРТ, че Македония не принадлежи на една, а на няколко държави. “На базата на международните договори географската област Македония не принадлежи само и изключително на Гърция, а на няколко различни държави. 51 на сто от нея принадлежат на Гърция, около 30 на сто на България, останалата част на БЮРМ и само 1 на сто на Албания. Ако минем по същество на въпроса виждаме, че днес географската област Македония принадлежи на различни нации и държави. Тази действителност не може да не бъде взета предвид от гръцката външна политика”, каза още Дзанакопулос в отговор на въпроса дали твърденията от протеста в неделя в Атина, че “Македония е гръцка” влияят на преговорите за спора за името, предаде БГНЕС.

По отношение на идентичността на гражданите на Република Македония говорителят каза следното: “Те смятат за своя идентичност тази, за която те твърдят, че са. Да ви припомня обаче, че БЮРМ има тотално различни етнически групи. Има албанци, има хора, които се определят за славомакедонци, за гърци, ако не греша, има и българи. Димитрис Дзанакопулос отново повтори позицията на властите в Атина, че страната иска да се постигне споразумение за името, което ще бъде за цялостна употреба. Според него има две причини за решението на Гърция да сложи край на този проблем. Първият е, че Атина не трябва да допринася за допълнителна дестабилизация на Балканите и втората е, че над 100 държави вече са признали Република Македония под нейното конституционно наименование.

Димитрис Дзанакопулос смята, че не е необходимо да се провежда референдум в Гърция за одобряване на договора с Република Македония. “Не виждам причина за провеждане на референдум само, защото сме признали държава с друго име”, каза още той. Говорителят съобщи, че на следващата среща на Върха на НАТО през месец юли Гърция ще бъде представена от премиера Алексис Ципрас.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар