Властта да каже: Ще бъдат ли превърнати Странжда и Рила в бежански лагери?

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През последните няколко дни в интернет издания, на които аз лично нямам никакво доверие, се превърта новината за взето “някъде в Европа” решение териториите около турската граница – чети Странджа и Родипите – да бъдат определени за изграждане на бежански лагери, в които да се концентрират прииждащите от Турция мигранти.

Обикновено подминавам подобни информации поради крайно ниската вероятност да имат общо с истината по въпроса.

Този път обаче кампанията е особено силна, продължава вече повече от седмица и въвлича като предполагаеми “новини” информации от Брюксел, Израел и някои международни институции.

Затова се обръщам към българските евродепутати – от всички партийни фамилии – с молба да дадат отговор според собствената си информнираност на следните въпроси:

1. Имат ли информация подобен въпрос да е бил обсъждан – формално или неформално – в която и да е от европейските институции?

2. Споменава ли се България – в частност югоизточните територии на страната – като възможна локация за концентриране на бежански лагери и центрове за разглеждане на молби за убежище?

3. Има ли сериозни разговори в средите на европейските институции за разполагане на подобни лагери и центрове в югоизточната периферия на Европа – имаше информации за планирани подобни центрове в Албания и други страни на западните Балкани?

4. Свързани ли са последните споразумения – колкото и да са условни и общи – по въпросите на миграцията между страните членки на ЕС със създаване на подобни лагери и центрове на теиторията на съюза?

Официалната информация досега фокусираше създаване на подобни центрове в страни извън ЕС, в близост до големите канали за миграция?

5. Известно ли е на българските членове на ЕП българското правителство или отделни негови членове да са обсъждали по какъвто и да било повод подобна възможност за разполагане на лагери и центрове на българска територия и има ли изразена позиция на българските представители по този въпрос?

Предлагам в случаи на публични кампании с неизяснен произход, в които се намесват въпроси от ключово национално значение, да не се чака изразяване на официална позиция на българските институции, а да се реагира своевременно от страна на информираното обществено мнение и български представители в международни институции, които биха могли да предотвратят разгръщането на пропагандна истерия в услуга на чужди, антибългарски интереси.

Огнян Минчев

Фейсбук

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар