Властта до последно опитва да блокира видеонаблюдението на изборите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващите успяха да блокират делото за видеонаблюдението на броенето на бюлетините, но Върховният административен съд (ВАС) все пак може да даде картбланш за онлайн излъчване в реално време. Това може да се случи, ако върховните съдии спрат действието на инструкцията на Централната избирателна комисия (ЦИК), която поставя видеозаснемането на броенето на бюлетините извън закона.

Съдът направи всичко възможно, за да реши делото преди изборите. Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на свой ред дадоха всичко от себе си, за да попречат на бързото произнасяне

В петък съдебната зала ЦИК и КЗЛД възразиха срещу неспазването на 7-дневния срок за призоваване на страните по делото. Съдебният състав на ВАС нямаше друг вариант, освен да откаже да даде ход на делото и да чака изтичането на този срок.

“Те на практика извършиха атентат срещу демократичните права на гражданите да проведем избори при едни ясни изборни правила. За всички беше важно да има в сила влязло решение”, коментира адв. Надежда Йорданова, която представлява “Демократична България” и защитава онлайн излъчването.

Адв. Йорданова обаче направи алтернативно искане ВАС да спре временно действието на инструкцията на ЦИК, която забранява видеонаблюдението. Тя се позовава на решението на първоинстанционния съд, който обяви инструкцията на ЦИК за незаконна, общественият интерес от гарантиране на честността на изборния процес и наближаващите избори.

ВАС трябва да излезе с определение по въпроса до края на деня заради големия обществен интерес.

Ако съдът спре действието на инструкцията, видеонаблюдение ще може има. Проблемът е, че ЦИК и КЗЛД ще могат да обжалват това определение пред петчленен състав на ВАС и въпросът да се решава буквално в деня за размисъл.

“Не приемам позицията на ЦИК и КЗлД, която беше изразена в съдебното заседание и която не допусна решаването на този спор по същество. Всички аргументи, които чухме от тях, бяха направени извън съдебната зала. Явно колегите бяха готови с тях. Защо поискаха отлагане? Явно целите са различни, а не постигане на справедливост, правосъдие, ясни и честни избори”, казва адвокат Йорданова.

Пред ВАС председателят на КЗЛД Венцислав Караджов поиска магистратите да отправят преюдициално питане до Съда на ЕС за прякото приложение на Европейския регламент във връзка с видеонаблюдението. Така въпросът би останал висящ не само за тези избори, но и за следващите.

Караджов допълни още, че принципно не е против да има видеонаблюдение на изборите, само че това трябва изрично да бъде записано в Изборния кодекс, за да бъде законно.

Ако указанията на ЦИК и КзлД бъдат временно спрени, то и платформата “Ти броиш” ще може да бъде използвана в цялост на изборите. Нейната цел е наблюдатели и застъпници да изпращат сигнали и сканирани протоколи през приложение, за да може да се проведе паралелно преброяване на резултатите, като амбицията е то да бъде завършено пред ЦИК да обяви окончателните данни. Това ще се случи независимо от решението, но освен това платформата беше замислена да дава възможност застъпниците да излъчват на живо броенето от различните секции, като всички видеа ще се намират на едно място – в “Ти броиш”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар