Властта е тотално делегитимирана. За жалост тя е и фрапантно бездарна и некадърна.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Локдаунът, или казано по нашенски ”затварянето” на държавата е решение, но такова с временен характер. Най-вярното и държавническо решение, дори и през август, беше оставка на това правителство. Но каква държавност от ГЕРБ? Ако Борисов и придворните му наистина имаха дори минимално чувство на съпричастност с българския народ, щяха да напуснат властта поради простия факт, доказан със социология, че по-голямата част от българите изобщо не им вярват. Което логично прераства в нежелание да спазват каквото и да е, предложено от тях.

Властта е тотално делегитимирана. За жалост тя е и фрапантно бездарна и некадърна.

Имаше няколко месеца да реорганизира здравната система така, че очакваният COVID удар да бъде донякъде омекотен. Но не го направи, защото беше свръх заета да бори протестиращите и по партизански да се крие по пътищата на Родината.

Гореизложената теза е пълната противоположност на тази, която придворните на Борисов повтарят. А именно, че ”били отговорни” и за това не подали оставка. Ако у тях съществуваше отговорност, те щяха да подадат оставка, съзнавайки моралната си нелегитимност.

Едно служебно правителство щеше да се радва на много повече доверие, което щеше да благоприятства за обединяване на усилията между народ и власт в това наистина тежко изпитание.

Когато предлагаш локдаун трябва да кажеш: ваксината ли ще чакаме или лятото. А ако го въведеш за 3-4 седмици и после пак разхлабиш съпътстващите го мерки, това е все едно да се пазиш от дъжда само в средата на пътя.

Локдаунът би имал смисъл, ако продължи до масовото ваксиниране, което към момента не е ясно кога ще започне, но е твърде оптимистично да вярваме, че ще е в рамките на тази календарна година. Но тази радикална мярка има нужда и от покриване от държавата на загубите, които ще генерира бизнесът.

Истината се крие в масовото спазване на настоящите мерки, които са достатъчни, стига да бъдат спазвани. Явно обаче те не се спазват, като за това причините са няколко. Ниската образованост на част от населението, което вярва в конспиративни теории, безсъвестността на друга част от него и, разбира се, споменатата морална нелегитимност на сега управляващите, която създава условия за действия и бездействия напук на самата нея.

Властите, освен че не подготвиха здравната система в спокойните летни месеци, не успяват да контролират и настоящите мерки. И резултатите са налице. А точно добрият контрол и евентуалните санкции показват, че една държава е адекватна и е твърдо на своето място.

Смъртността от COVID у нас е висока, а ново затваряне ще подпише смъртната присъда и на не малка част от бизнеса. Не само заради самото затваряне, но и защото предвидената помощ за бизнеса в Бюджет 2021 е смешна, тежка подигравка с предприемчивите хора. Мярката 60/40 е сред малкото прилична неща, направени от това правителство, но тя е крайно недостатъчна. А пари за бизнеса няма, защото споменатият бюджет е предизборен, насочен към потенциалните гласоподаватели на ГЕРБ от държавната администрация. Очевидно ”десните” от управляващата партия не симпатизират особено на малкия и средния бизнес, вероятно защото самите те не се чувстват достатъчно харесвани от него.

Още повече, че всеки, посещавал ресторант или кафене в изминалите близки дни и седмици, вероятно ще потвърди, че мерките се спазват. Безумията се вършат от единици, организиращи партита и рождени дни. И пак трябва да кажем, че това се случва, защото няма кой да ги контролира и наказва.

Генерално голяма част от нещата, които обмислят да затворят, не са основен източник на COVID разпространението и не заслужават да фалират заради некадърността и тънките сметки на властта. Изключение правят училищата. Учебната година изобщо не трябваше да започва по стандартния за себе си начин. Съвсем спокойно учениците от 6-ти до 12-ти клас можеха да учат онлайн още с началото ѝ.

И да ген. Мутафчийски се оказа прав, но не това беше начинът за поднасяне. За това критиката към него беше и продължава да бъде абсолютно оправдана.

Спазвайте мерките. Носете маски, пазете дистанция и често дезинфекцирайте. Бъдете отговорни към себе си и околните, за да дочакаме ваксините с колкото се може по-малко жертви.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар