Властта подхвана заседналия кораб в опит да изпревари морска буря (ВИДЕО) – Зелен свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властта подхвана заседналия кораб в опит да изпревари морска буря (ВИДЕО)

Фейсбук/Да запазим Корал

Многобройните граждански сигнали най-после накараха българската власт да поеме контрола над заседналия на Камен бряг кораб „Vera Su“. Със заповед от днес транспортният министър Христо Алексиев нарежда да стартира операция по обезопасяване на плавателния съд. Той ще трябва да бъде разтоварен и изведен от мястото. Реално това е надбягване с времето, тъй като след вторник се очаква лошо време. Морската общност е силно притеснена бурята да не разбие на плавателния съд. Малко преди да се появи заповедта на Алексиев, с отчаян призив за държавна намеса излезе и рибарското сдружение „Черноморски изгрев“. „Няма риболовен кораб от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 г. времето се разваля и ветровете ще доведат до такива вълнения, които да разбият плавателния съд. Липсата на реални действия от днес до края на утрешния ден с голяма вероятност ще обезсмисли каквито и да е стъпки в последствие“, декларира сдружението. И гарантира, че може да се включи с 53 съда.

Корабът заседна на 20 септември. От заповедта на Алексиев стана ясно, че на борда му има 20 тона леко корабно гориво и 3300 тона урея. Именно с уреята са свързани гражданските притеснения за екокатастрофа при голям разлив. Досега морските власти не се намесваха, защото световната практика в такива случаи е извеждането да става от корабособственика. Също така властите успокояваха, че няма опасност от екологични щети. 

Междувременно членове на водолазния център „Sub Diving“ разпространиха видео кадри от осъщественото от тях вчера доброволното спускане край кораба: 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар