Властта призна: Има сериозна опасност от обгазяване на Хитрино

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има опасност Хитрино да бъде обгазено. Това обявиха на брифинг пред кризисния щаб вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов.

“В момента има изтичане на газ от обърнатите цистерни”, каза Бъчварова. И призова населението да не прави опити да стига до опасните зони.

“Ситуацията се обостри в сравнение със снощи”, заяви Георги Костов. Вчера е имало теч от една цистерна и контролиран факел, който са поддържали огнеборци. Заради ниските температури обаче факелът е загаснал и предстои Хитрино да бъде обгазено.

Специалисти от МВР работят върху ситуацията. Опасно е да се влиза в селото, посочи Костов. И призова да не се правят опити да се пробива блокадата.

Органите на реда цяла нощ охраняваха за мародерство. Постъпите към селото са блокирани.

Властта призна: Има сериозна опасност от обгазяване на ХитриноFacebook

Междувременно започна операцията по разчистване на авариралите цистерни в Хитрино. При най-тежката влакова катастрофа за последните години в България, загинаха 7 души, а 29 са тежко пострадали. Селото е полусринато след експлозията пна 10 декември сутринта.

Рано сутринта на 10 декември товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен дерайлира на гарата в Хитрино. 12 вагона излязоха от релсите, а една цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото, пише БГНЕС.

Първоначално бе съобщено за 4 загинали и 12 ранени, но по-късно техният брой нарасна до 7 и 29 пострадали. По-голямата част от ранените бяха настанени в шуменската болница. Тази нощ там не са постъпвали нови пациенти. В болницата все още остават за лечение около 10 души. Най-тежко пострадалите бяха транспортирани във Варна.

“Във ВМА-Варна са приети петима пациенти, от тях четирима са с изгаряния с различна степен и дълбочина, както и гръдни травми от ударната вълна. От тези четирима пациенти една жена е в много тежко състояние. Тя е с най-високата степен изгаряния – 30%. Други двама са в средно тежко състояние и един пациент е вече стабилизиран. Продължаваме да се борим за техния живот”, заяви доцент д-р Ивайло Въжаров.

Властта призна: Има сериозна опасност от обгазяване на ХитриноFacebook

Жителите на Хитрино се евакуирани. Повечето от тях са настанени при свои близки в региона, а 14 души са в кризисен център в Шумен.

Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняват от жандармерията. Хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започва от днес и тя е в размер на 325 лв., каза по Нова телевизия социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Най-късно в понеделник междуведомствената комисия, която оценява щетите, ще трябва да представи на премиера в оставка Бойко Борисов доклад с предложения за справяне с бедственото положение. Евакуацията се наложи, за да бъде осигурена безопасността на жителите при разчистването на авариралите цистерни.

Тази сутрин започна операцията по източването на цистерните. Процесът е сложен и опасен, а целта е композицията да бъде обезвредена. Тя ще продължи най-малко две денонощия. Ще се работи предимно в светлата част на деня.

“Обезвреждането е започнало, но имаме усложняване на обстановката заради изтичане на газ от две цистерни”, обясни Румяна Бъчварова. Тя призова за спокойствие и време, за да се вземе най-доброто решение.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са тримата машинисти. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило транспортното произшествие.

Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

От Национална компания “Железопътна инфраструктура” съобщиха, че са дерайлирали 12 вагона. Според събраните първоначални данни има скъсване между 5 и 6 вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента или следствие от него.

Свалени са данните за скоростта на влака и в момента са в Националната следствена служба за да бъдат разчетени. Работи се по версия, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост.

Понеделник, 12 декември 2016 г., е обявен ден на национален траур.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар