Властта се хвали с 4 088 ваксинирани, пак сме 14 пъти под Румъния

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В страната от вчера започна четвъртата фаза на ваксинация, а НОЩ и МЗ усилено се хвалят с броя бити инжекции срещу коронавирус през почивните дни.

По данни на щаба 4 088 души са ваксинирани през последното денонощие, което е 6 пъти по-малко от съседна Гърция и над 30 пъти по-малко от Израел (абсолютно сравними по население държави). Целокупно от началото на кампанията са засегнати 108 хиляди души.

В Румъния са 1,4 млн. към събота. От нашите бройки две дози са поставени на по-малко от 27 хиляди души (0,3% от населението), което не може да се нарече масово. Новината е похвална на фона на факта, че в някои от уикедните преди седмици имаше и по 18 ваксинирани. Въпреки това оставаме на дъното по темпове в общоевропейски план.

И досега не става ясно защо здравните власти у нас не предвиждат ваксиниране в аптеките, което стана практика в цяла Европа и значително ускорява процеса на имунизация на населението. От 19 минути зададохме този въпрос на МЗ, но той остана игнориран. Същевременно възрастните хора, които са в най-рисковата група са и най-малко сред ваксинираните. А именно те са големият проблем, тъй като по-младите имат по-добър имунитет.

Припомняме, че ваксината AstraZeneca, с която се запасихме най-щедро, се оказа рискова за
лицата над 55 години. Въпреки зелената светлина от ЕК, всяка страна може да прецени сама дали да я прилага на база на свои проучвания (каквито се оказа, че нямаме). Така Германия, Австрия, Италия, Полша и други не я одобриха за хора над 55 и над 65 г., които са най-уязвими, а Швейцария дори не я допусна в страната си. По-младите, които са сред лицата на първа линия също се оказаха в списъка на чакащи.

Здравният министър Костадин Ангелов обаче каза, че бил доволен.Самото ваксиниране през почините дни мина под формата на огромни опашки, които сами по себе си са потенциална заплаха за разпространение на коронавирус, освен за настинка в лошото време. Другият куриоз се оказа, че ген.-майорът проф. д-р Венцислав Мутафчийски реши да даде личен пример и започна сам да ваксинира желаещите от опашките пред ВМА. Напомняме, че шефът на НОЩ все пак е коремен хирург. Междувременно в кампанията за ваксиниране срещу коронавируса се включиха и нови болници, като повечето от тях работят през почивните дни и приемат всички желаещи да им бъде поставена ваксина. Къде ваксинират в София виж ТУК!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар