Влизат в сила новите правила за пристигащи от червената зона, вече са върнати няколко чужденци

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От днес влизат в сила новите ограничения за пристигащите у нас от държави в „червената“ зона, които бяха определени със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Българските граждани могат да влизат в страната със сертификат за ваксинация или с документ, че са преболедували COVID-19. Те трябва да представят и валиден PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди да стъпят на българска територия.

Всички, които нямат всички необходими документи, се поставят под 10-дневна карантина.

Повод за добавянето на документ за преболедуване на коронавирус в новите правила стана становище на омбудсмана Диана Ковачева, която заяви, че заповедта за влизане у нас от „червената“ COVID зона противопоставя ваксинирани и преболедували граждани. Тя поиска и да отпадне карантината, когато бъде показан отрицателен PCR.

Чужденците могат да влизат в България само с PCR тест и без сертификат за ваксинация, но подлежат на карантина.

Различното от предишната заповед е, че българските граждани, освен сертификат за ваксинация, ще могат да представят и сертификат, че са преболедували COVID-19. Заедно с това ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Междувременно 8 испански граждани, пристигнали вчера на летище „София“, не бяха допуснати да влязат в България, тъй като родината им е в т.нар. „червена“ Covid зона.

Трима от спрените 8 испански граждани на летище „София“ ще бъдат върнати обратно в Испания. Това съобщи представител на компанията „Суиспорт“, цитиран от БНР, която обслужва полетите на авиокомпания „Райънеър“, с която са пътували испанските граждани.

Трима от 8-те испански граждани, които бяха спрени да влязат в България, защото са от страна в „червена зона“, се намират на летище „София“ и чакат да бъдат върнати, каза оперативният директор на „Суиспорт“ Ангел Митов.

„Пет от тях са вече допуснати, защото са получи някакво допълнително разрешение от РЗИ, а другите трима най-вероятно ще трябва да се връщат обратно в Испания. Такива граждани, които обикновено са спрени от Гранична полиция и за които няма полет, на който веднага да бъдат качени, трябва да изчакат следващ полет, който да ги върне до тази точка, от която са дошли. Има помещения, които са специално предназначени за такива пътници и им се предоставя храна и вода“, обясни той.

Испанските граждани са кацнали с полет от Барселона в 15:30 часа.

Те са пътували за фестивал в Сърбия, но трябвало да минат транзит през България. За петима от тях сръбските власти са гарантирали, че ще ги изведат от страната и им е осигурен транспорт, с който да стигнат до фестивала.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар