Вместо да опровергае, МВР потвърди, че ще строят лагери за 3000 бежанци

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
След пресконференция на БСП, на която поискаха спиране на обществената поръчка за строежа на три бежански лагера за 3 хиляди души, МВР излезе да опровергава твърденията.

Вместо това обаче те потвърдиха, че няма опасност от бежански вълна, а лагерите ще бъдат построени ”превантивно”. Бежанците щели да стоят там само за 72 часа.

„На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от БГНЕС.

 

 

 

 

На брифинг Ципов отговори на отправените от БСП въпроси, че държавата крие информация от българската общественост за връщане на мигранти към България от Западна Европа.

 

 

 

 

Според думите му държавата целяла единствено „изграждането на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип“. В тях щели да бъдат отвеждани нелегално преминаващите границата ни мигранти, където ще им бъде установена самоличността и извършана регистрация.

 

 

 

 

Ако задържаният не разполага с никакви документи, там щели да му бъдат правени интервюта от служители на Гранична полиция и ДАНС, за да се установи произхода на лицето. Според МВР мигранти ще прекарва в центровете не повече от 72 часа.

 

 

 

 

„Няма подготовка за заселването на тези населени места с бежанци. В момента миграционният натиск към страната ни е нулев”, обяви още заместник-министърът.

 

 

 

 

Припомняме, че от публични данни се вижда, че МВР не може да запълни и сегашните 700 места, с които разполага. Толкова е капацитетът на домовете на дирекция „Миграция“. Отделно от това Държавната агенция за бежанците разполага с още над 5000 места.

 

 

 

 

 

В момента лагерите и на двете институции са почти празни. В „Миграция“ са настанени 139 души (19.9% от капацитета), а в домовете на агенцията – 380 човека (7.3% от капацитета). Според обявената обществена поръчка трите нови центъра ще са с капацитет от 3 000 души.

 

 

 

 

Според думите на Ципов, с изграждането на центровете държавата поддържа своята готовност за справяне с евентуален миграционен натиск, защото конфликтът в Сирия продължава, а на територията на Турция има около 3 млн. мигранти.

 

 

 

 

Той допълни, че грантовото споразумение за изграждането им е сключено през месец март 2017 г., което е по времето на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, с вътрешен министър Пламен Узунов.

 

 

 

 

БСП заявиха, че средствата са отпуснати в рамките на програмата за „Спешна помощ“ преди три години.

 

Фрог нюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар