Вместо жалкото недоразумение, което ни е премиер, да се тупа в гърдите как взело мерки за водната криза, да седне да запретне ръкави и направи следното:

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1. Да се спре всякакво водочерпане от язовира.
Защо?

Защото на 30 декември язовирът спадна под мъртвия си обем. Вчера справките посочиха 3.7 млн. кубометра използваем и мъртъв обем, но аз не вярвам на тази официална информация. (по-надолу виж как се черпи водата от язовира – не по класическия способ)
Защото има преразход на вода – хората изчакват мътилката от чешмите им да се утаи и затова изразходват повече вода от нормалното.

2. Водата за пиене да се осигури от държавата – от др. места, а не от язовира. За целта са необходими до пролетните дъждове да се осигурят за бедстващите 120 000 души около 24 млн. литра.

3. Тези литри могат да се вземат от минералните извори у нас. Само в София има 8 такива, оборудвани с чешми, от които водата тече на воля (тези в Горна баня, Княжево, банята и т.н. )

4. Те могат да се поръчат и на концесионерите на минералните извори, понеже концесиите по правило са за част от дебита им.

5. Необходимите пари са около десетина милиона лева (ако се купува от концесионерите). Те са предвидени в бюджета за 2020 г. – в чл. 1, ал. 2, т.5 -параграфа за „резерв за непредвидени и/или неотложни разходи на обща стойност 80.1 милиона.

6. Тази вода безплатно да се разпределя за населението. Отговорността на държавата за нейните граждани не може да се изразява чрез лакърдиите на премиера Борисов, а в действията й, които той ръководи.

7. Да се вземат неотложни, свръхспешни мерки за възстановяване на помпените станции на язовир „Пчелина” и оттам също да се осигури вода за промишлени нужди. (водата там не е подходяща за пиене поради замърсяване)

8. Днес научих, че вероятно се черпи вода и от подземните пластове под язовир „Студена”, като за целта е направен сондаж и тръба под язовирната стена. Тази практика незабавно трябва да се спре.

Причината е, че на практика предстои ново завиряване на езерото. Обикновено то трае между година-две. Първо се насищат с вода подземните пластове и така рязко се намалява просмукването й през дъното на язовира и чак тогава той започва да се запълва.

И не е без значение перничани решително и МАСОВО да поискат ИСТИНСКА отговорност за действията и бездействията по водната криза.

Да поискат и компенсация (безплатна вода) от държавата. Защото не може да има пари за нов правителствен самолет и охрана на лица като Доган и Пеевски, а да няма за водата на 120 000 души.

Нормална държава на гражданите се гради само с тяхното активно участие, вкл. и чрез протести, а не само с едни избори на четири години веднъж.

Защото при пасивност на гражданите и най-нормалната държава се изражда в корумпирана и мафиотизирана структура.

Григор Лилов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар