ВМРО-ДПМНЕ обяви въпроса за референдума, свързан с Договора за приятелство с България

ВМРО-ДПМНЕ обяви въпроса за референдума, свързан с Договора за приятелство с България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Въпросът на инициирания от ВМРО-ДПМНЕ референдум в Република Северна Македония ще се отнася до сключения с България договор за приятелство, защото това е коренът на проблема“, заяви след заседание на изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски, предаде БТА.

Въпросът, уточнен „след едномесечни задълбочени консултации с експерти, професори, адвокати, депутати, коалиционни партньори“ ще гласи: „Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?“Формулировката е търсена така, че да отпадне аргумента, че парламентът на Северна Македония няма отношение към решението за референдум, тъй като ратификацията на договора с България се случва в парламента, поясни Мицкоски. Той уточни, че през следващата седмица да бъдат събрани поне 100 подписа, за да бъде внесено предложението в законодателния орган и след одобрение да започнат да текат сроковете за събиране на необходимите 150 000 подписа. Решението на опозиционната партия е да иска референдум със задължителен характер в страната.


Мицкоски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ подкрепя интеграцията на Република Северна Македония в ЕС, но не подкрепя „асимилацията, промяна на исторически факти и изкривяването на идентичността“, които се случват заради подписания през 2017 г. Договор за приятелство между България и Република Северна Македония, под който подписи сложиха тогавашните премиери Зоран Заев и Бойко Борисов.

ВМРО-ДПМНЕ ще призове да се гласува „за“ по предложения от тях въпрос, което по същество означава прекратяване на договора с България.

„Той е изворът и началото на всички проблеми за (Република Северна) Македония и основата, върху която България гради своите максималистични искания. Прекратяването на този договор ще означава прекратяване на исканията за промяна на учебници, оспорващи езика, историята и културата“, каза Мицкоски.

„Правителството и Ковачевски казаха, че историческите въпроси не са тема на разговор, но се оказа, че те са условие за преговори с ЕС. Хората не бяха питани за това. Македония е поставена в подчинено положение. Отстъпихме в много неща, а в замяна не получихме нищо, освен увеличаване на бедността. Властта трябва да позволи на хората да се изкажат“, каза Мицкоски.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар