ВМРО поиска спиране на сайтове за фалшиви новини – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ВМРО поиска спиране на сайтове за фалшиви новини

inews.bg/Марио Евстатиев

Да се спират сайтове за публикуването на фалшиви новини. Тази идея предлагат от ВМРО като възможни законодателни промени, стана ясно на кръгла маса в НС, организирана от патриотичната формация, информира “Монитор”.

От ВМРО обособиха две групи създатели на фалшиви новини – медийните бухалки, които са платени и целта е оклеветяване, и новини с шокиращи заглавия, които целят повече посещаемост.

Депутатът Александър Сиди разясни предложенията, като едно от тях е създаването на държавен домейн .media, в който всяка медия или сайт да се регистрира, а самият домейн да бъде поддържан от независим медиен регулатор. Всеки който иска да сключва договори за медийно отразяване по време на избори също трябва да бъде регистриран в него.

Другата идея е промени в закона за личните данни. С него се задължава всеки сайт да има лице за контакт, което е отговорно за личните данни, каквито са и ИП адресите. Именно срещу него могат да се насочат съдебни искове при публикуване на клеветническа или очерняща имиджа информация на дадения сайт. Онези сайтове, които пък си позволят да не спазват правилата, да бъдат спирани, разбира се след решение на съда. Можело да се обсъди и възможността за бутон “фейк” в социалните мрежи по подобие на “лайк”.

Представителите на медиите категорично се обявиха срещу фалшивите новини, но се показаха скептични за механизмите. Кирил Вълчев от Дарик подкрепи част от предложенията, особено ако се цели финансиране на качествено медийно съдържание, но не вижда разлика с приетите вече поправки в закона за задължителното депозиране на печатни произведения, с които се обявяват и осветляват истинските собственици на медиите. Зведомира Мастагаркова от ПИК пък попита как ще бъде наречена информацията на “Дневник” и “Капитал”,че Доналд Тръмп е загубил изборите – като дезинформация или като информация.

Главният редактор на “Монитор” Любомира Будакова подчерта, че не всички медии имат публични финанси и призова да се дадат шанс на промените за осветляването на собствениците на медиите, но не и да се стига до излишна регулация.

Част от медиите призоваха първо депутатите да спрат с разпространението на фалшиви новини, други пък изтъкнаха, че и в момента има механизми за спиране на даден сайт, а трети поискаха сурово законодателство и дори връщането на затвора за клевета и възможност за съдебна отговорност за оронване на престижа.

За Шефката на СЕМ пък София Владимирова е важна медийната грамотност, която да започва да се изучава още от детската градина. Тя изтъкна, че системата, с която СЕМ следи медийното съдържание е от 2006 г., а 80% от състава са в пенсионна възраст.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар