ЕК предоставя €85 милиона на България и Румъния за управление на границите

Внезапна инспекция на ЕК във фирма за оборудване, свързано със сигурността

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия съобщи, че извършва внезапни проверки на производител на охранителната техника по съмнения за неправомерно получаване на чуждестранни субсидии, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел. Отбелязва се, че оборудването се продава в ЕС, както и че в операцията участват представители на няколко европейски държави.

Според ЕК проверяваното дружество може да е получило субсидии, които биха могли да изкривят европейския вътрешен пазар. Комисията уточнява, че подобни проверки са предварителна стъпка по разследване и тяхното предприемане не означава, че въпросното дружество наистина е получило неправомерно субсидии. Ако ЕК открие достатъчно признаци за нарушение, ще започне задълбочено разследване, се добавя в съобщението.

Според европейското законодателство “чуждестранна субсидия” е пряка или непряка финансова помощ, предоставена от държава извън ЕС на едно или повече дружества, която дава предимство на дадено дружество, действащо на пазара в ЕС. Чуждестранните субсидии могат да бъдат безлихвени заеми, неограничени гаранции, вноски в капитала, преференциално данъчно облагане, данъчни кредити, безвъзмездни средства.

По-рано този месец Европейската комисия обяви разследване на вятърни паркове в няколко държави членки на ЕС, опасявайки се от нелоялна конкуренция от страна на Китай посредством субсидии. Разследването, което засяга китайски доставчици на вятърни турбини в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България, се възприема за поредния ход на Брюксел срещу Пекин заради субсидии за “зелени технологии”, за които се подозира, че подкопават лоялната конкуренция.

Китай разкритикува “протекционисткото поведение” на ЕС това вкарва напрежение в отношенията между ЕС и Китай, обобщава в своя материал от 16 април Европейският нюзрум, предаде БТА.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар