ВНИМАНИЕ: Водата във Варна не e подходяща за пиене!

България, Варна, Вода
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Водата във Варна е една от „твърдите”, защото е богата на калций.

Тя не е подходяща за пиене и трябва да се преварява с билка, или да се използват алтернативни минерални води.

Това заяви доц. д-р Светла Стайкова, началник на Клиниката по диализа към Университетска болница „Света Марина” във Варна, съобщава „Дарик”.

Честото пиене на „твърдата” варненска вода може да бъде причина за поява на бъбречно-каменна болест.

Проучване показва, че консумацията й дава отражение при над 58 на сто от пациентите, сред които и деца, отбеляза доц. Стайкова, която е и член на Управителния съвет на Българското дружество по нефрология.

Дългата употреба на минерална вода също може да навреди на бъбреците, тъй като се приемат едни и същи електролити и минерали. Организмът има нужда от разнообразни минерали и затова видът на водата трябва да се сменя.

Водата, филтрирана в специалните кани, да не се пие в продължителни периоди, като се редува с чешмяна, минерална или изворна, препоръчва варненският специалист.

Между 2,8 и 3 литра течности на ден през лятото е нормално количество за жените. При мъжете оптималното количество е малко повече, като изчисленията се правят на база 10 мл на килограм тегло.

Бирата е много полезна за бъбреците, но трябва да се приема дозирано, само през деня, но не и вечер. За мъжете не се препоръчва повече от 2-3 бири на ден, а при жените прекомерната употреба на пиво води до появата на целулут, изтъкна нефрологът. Като антиоксидант чаша червено вино също оказва благоприятно влияние при хора с хронични проблеми с бъбреците. За да се избегнат проблеми с бъбреците е добре да се приемат с мярка храни, богати на белтъчини, отбеляза доц. Стайкова.
Честотата на хроничните бъбречни заболявания през последните години се увеличава, най-вече заради по-високата възраст на пациентите и по-големия брой на страдащите от диабет. Значение има и затлъстяването.

В световен мащаб от хронични бъбречни заболявания страдат над 10 на сто от хората, докато у нас процентът е по-голям – около 13 при жените и 17 при мъжете. При най-малък симптом трябва да се обърнем към своя личен лекар или друг специалист – уролог или нефролог, като първата стъпка са изследвания на кръв и урина, посочи специалистът.

Източник: https://novavarna.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар