Внимание: Забавите ли няколко вноски по кредита, влизате в черен списък

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската централна банка въвежда правила срещу свръх задлъжнялостта на клиентите. Целта на новите правила е да намалят „лошите” кредити.

Така се въвеждат нови правила при кредитите, според които, ако забавиш вноска по кредита, влизаш в черен списък.

„Тази мярка предпазва банките от нарастването на необслужваните кредити. Тя пази и клиентите от задлъжняване. Не става въпрос, ако закъснеем с вноската за ден или седмица. Говорим за по-голямо забавяне. Клиентът винаги може да отиде в банката и да обясни, че има проблем и да реструктурира  дълга си“.

Това обясни Левон Хампарцумян пред Нова телевизия новите правила за получаване на кредити.

 

Той допълни, че клиентите, чиито финансово състояние се промени, ще бъдат наблюдавани по-внимателно, но няма да попаднат в черния списък.

„Ако някои влезе в този списък обаче, в бъдеще ще му бъде по-трудно да изтегли кредит. В него ще влизат хора, които забавят изплащането на кредита си. Лихвите стават доста поносими. Когато централните банки видят, че инфлацията става прекалено висока, започват  да вдигат лихвите, за да приберат парите, които са пуснати на пазара. Фундаменталният смисъл на кредита е да вземеш пари от бъдещия си доход. Затова трябва да сме уверени, че ще може да го изплатим”, поясни Хампарцумян.

Според експерти, при просрочване или неплащане на вноски по кредита, автоматично ще се получава  най-висок рисков профил. Влизането в „черния списък“ означава, че ако някой поиска да изтегли нов заем, ще бъде одобрен много по-трудно и няма да може да получи преференциални лихви.

Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група.

На всеки 15 дни финансовата институция, от която е човек е ползвал кредит, дава репорт как обслужвате кредита си и само за едно провинение влизате в черен списък.

Ако сте постоянно със забавяне или не плащате системно (след напомняне), в следващите 5 години няма шанс да получите кредит. При едно провинение, което не е толкова тежко, новата банка вероятно ще ви отпусне кредит. Всичко се решава в рисковите звена на финансовите институции.

С най-общи думи не трябва да се закъснява с повече от 2-3 вноски по кредита.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар