Сняг катастрофа

Внимание! Идва Арктическа зима в България

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„По-съществено застудяване, придружено от валежи от сняг в равнините, ще има най-вероятно след 15 ноември“, прогнозира климатологът Симеон Матев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Тази година първият сняг у нас ще падне в средата на ноември, прогнозират синоптиците. Те все пак отбелязват, че очакват мека зима.

външна реклама

На фона на това Столичната община стартира подготовката за зимния сезон с ремонт на 24 улици в града.

Предстоящата зима ще бъде с неособено дълги студени периоди, през които обаче температурата ще стига до минус 20 градуса. Въпреки това очакванията на синоптиците са да е по-студено от миналата година.

Повече сняг и здрав студ може да очакваме през декември и януари, а през втората половина на зимата времето ще е по-топло от обичайното.

„В планините ще се радват на достатъчно снежна покривка за практикуване на снежните спортове, а в равнините отново ще бъдем изненадани от снеговалежи посред зима“.

А Столичната община използва последните топли седмици от годината, за да подготви улиците за зимата. От управата уверяват, че имат достатъчно средства за зимно почистване на града.

Феноменът Ла Ниня носи много валежи и сибирски студ

Арктическа зима може да обхване Балканите идния сезон и да доведе със себе си рекордно количество валежи, сочи прогноза на „Мeteobalkans“ от данни на известната платформа „Accuweather“, предаде Флагман.

Поради наличието на феномена Ла Ниня, основната траектория на атлантическите циклони над Европа е изместена от Северна Африка към Средиземноморието. При тази ситуация изглежда, че през зимата ще имаме повече потенциал за студ, отколкото миналата.

Над Източна Европа налягането ще се задържи високо, което допълнително ще усложнява синоптичната ситуация на Балканите, като ще задържи процесите над полуострова ни. Тази обстановка ще позволи повече студ от Сибир да нахлува към Централна и Югоизточна Европа.

Над районите на Балканския полуостров и Йонийско море очакваме да се образуват серия от средиземноморски циклони. Валежите над България ще бъдат изобилни, а очакваните циклони ще се редуват един след друг и ще имат влияние върху времето у нас и на Балканите.

Някои климатични модели прогнозират и за аномалия на дълбочината на снежната покривка.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар