Внимание! КАТ предупреди всички шофьори: Задължително спазвайте тези 33 изисквания преди и по време на път по празниците!

КАТ
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В последния работен ден преди Великден се очаква около 300 хиляди българи да тръгнат на път тази вечер.

Стотици патрули на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътищата на страната.

Най-натоварените пътища се очаква да бъдат пътищата Благоевград-Кулата, София-Калотина, Русе-Хасково и автомагистралите.

Само от столицата ще излязат 150 хиляди автомобила.

Отдел „Пътна полиция“ в ГДНП издаде препоръки за безопасно движение по пътищата.

Ето какво съветват от там:

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел и забравят, че цялото им семейство е в автомобила.

С безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение те подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, както и на другите участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години.

Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

Да не забравяме и за възникнали нови повреди и неравности на пътя в следствие на обработването през зимата на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг.

Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Компромисите, които правим, често са опасни за самите нас, те помрачават и празничното не настроение.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

– Проверете спирачките, маслото, гумите и светлините.

– Проверете чистачките и зареди резервоарчето с препарат.

– Не бързайте да смените зимните гуми с летни.

– Ако автомобилът ви е неизправен, не правете компромис, изберете друг превоз.

– Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.

– Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

– Планирайте отрано и практично пътуването.

– Използвайте светлата част на деня за придвижване.

– Тръгнете по-рано.

– Преди шофиране починете добре.

– Не пийте алкохол поне 8 часа преди пътуването.

– Въздържайте се от обилно хранене, преди да седнете зад волана. Така ще избегнете сънливостта и забавените реакции.

– Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.

– Не си определяйте час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

– Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.

– Поставяйте предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомнете, че и Вие като шофьор носите отговорност пътниците да са с поставени колани.

– Не превозвайте детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ, АКО ПОПАДНЕТЕ В ЗАДРЪСТВАНЕ

– Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.

– Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.

– При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не предприемайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.

– При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.

– Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.

– При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

– Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

ЗА БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

– Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.

– Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.

– Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.

– Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.

– Не допускайте шофьорът на колата, в която се движите, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдете и Вие.

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

– След зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за Вас.

– Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са „замаскирани“, пълни са с вода или са трудно забележими.

– На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

– Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Източник: blitz.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар