Внимание! Който гласува ЗА мутрогрупировката ГЕРБ гласува ПРОТИВ България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Волеизлеянието на джоба, а не на съвестта, означава да преизберем мафиотщината, социалното душманство и антинационалния слугинаж

Последното проучване на една от най-авторитетните ни социологически агенции „Алфа рисърч“ за избирателните нагласи „сервира“ доста храна за размисъл спрямо електората на ГЕРБ-СДС, макар това едва ли фигурира сред целите на изследването. Макар и със значително намалена подкрепа, ГЕРБ остават първа политическа сила, за която биха гласували 23,1% от избирателите. Анализатори твърдят, че това е твърдият електорат на гербаджиите и лидера им. Някои смятат, че това е и избираемият им таван. Предводителят им Б.Б. едва ли се нуждае от портретиране, но, виж, за електоралната му гвардия има какво да се каже. И, за съжаление, далеч не положителни неща.

Първо, става ясно, че тези малко над 642 000 избиратели, гласували за ГЕРБ на юлските избори (23,51%), харесват до гроб водач и премиер, който успешно се вписва в определението за мафиот. Който заедно с обкръжението си отваря политически чадър за укриване на данъци от хазартен бос (случая с Божков). Явно им харесва босът да спи сред пачки банкноти и кюлчета злато, дадени му от крупни бизнесмени, според мнението на изнудвания агробизнесмен Станимир Илчовски. Както и да нарежда прекратяването на проверка срещу бизнесмен за укриване на акцизи, защото „е поел ангажимент да не го закача“ (случая „Ало, Ваньо“).

Това е екстракт на мафията

защото е срастване на властта с престъпен бизнес. Това, че няма данни Баце да е замесен в  наркотрафик или контрабанда на стоки, не означава, че не е действал мафиотски.

Второ, тези малко над 640 000 електорални преторианци си падат по главатар, който е политически бандит и рекетьор. Не е ли това изводът и от разкритията за изнудването на някои бизнесмени и прибирането на част от бизнеса им? Не е ли това изводът и от думите му да се размаже физиономията на бизнесмен от „Еврохолд“, „задето не се съобразява с мене, това е много важно“? Според запознати главатарят може да бъде разследван за търговия с влияние и престъпление по служба, но това си е и чиста проба бандитизъм. И това, че не се е стигнало още до убийства и разправа с побои, не означава, че си нямаме работа с политическо разбойничество.

Тези 640 000 послушни избиратели явно са „влюбени до уши“ в онези щрихи от профила на главатаря,

които се отхвърлят от целокупна България

Те явно нямат нищо против моделът му да продължи да вирее чрез срастване на изпълнителната със съдебната власт, чрез злоупотреби с европейски средства и обществени поръчки, чрез лобистко и корупционно законодателство или фаворизиране на малцинството гербаджии срещу мнозинството българи. Чрез всичко онова в политиката, което гони младите в чужбина и копае демографската ни гибел.

По-рано тази година медии писаха, че Б.Б. може да стане обвиняем по седем скандала (три от тях бяха споменати – „Ало, Ваньо“, „Размажи му физиономията“, подкупът от Божков). А тези дни служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че има сериозни доказателства срещу Борисов и ще им даде гласност, без да разчита на съдействието на прокуратурата, чийто шеф е човек на Борисов, както всички се убедихме.

И какво сега да си мислим за хората, които са готови да дадат гласа си за такъв бос? И не е ли пародия, че партията му се кичи с „европейско“ в името?

Трето, да вземем социалната политика. На тези 640 000 гербаджии очевидно им е по сърце тежкото (и антиевропейско) социално разслоение или мизерията, наложени от управлението на предводителя им. По последни официални данни, представени миналата седмица, 1,6 милиона българи мизерстват под прага на бедността, а близо половин милион души, или 29% от наетите в страната, са на минимална работа заплата. По други огласени данни 43% от пенсионерите се гърчат под линията на бедност. За 10 години властване на Б.Б. и обкръжението му (2010-2020 г). месечните помощи за отглеждане на дете са се увеличили с едва 5 лева. Няма да се изненадам, ако в ГЕРБ има екземпляри на дивашкия капитализъм, които смятат, че и това е много.

Тези, които възнамеряват да гласуват за партията на Бойко Борисов, явно нехаят, че 80% от българите имат доход до 1000 лева. Очевидно им е безразлично, че 34% от сънародниците им нямат пари за отопление и страната ни е „шампион“ в класацията в ЕС по енергийна бедност. Явно за тях е приемливо, че 56% от българите нямат достъп до качествено здравеопазване, както сочи проучване, поръчано от германската фондация „Фридрих Еберт“.

Тези, които смятат ГЕРБ за тяхната партия, несъмнено приемат за нормална и

демографската катастрофа

на страната си, след като населението ѝ е намаляло с 590 000 души през 2010-2020 г., десетилетието с трите правителство на вожда им. Излиза, че за тях е в реда на нещата първото място на България в рейтинга по обща смъртност сред страните от ЕС във всяка година за периода от 2010 до 2019 г. По данни на НСИ през 2020 г. нивото на смъртност у нас е било 18 промила и е най-високото след 1945 г. Дали пък електоратът на ГЕРБ не смята, че промилите могат още да растат?

Апропо, във всяко от „несвободните“ и „мракобесни“ десетилетия на социализма населението ни е нараствало с по около половин милион.

Всички тези мрачни данни са последица най-вече от антисоциалната политика на гербаджиите, които нищо чудно още да не са разбрали, че страната им е в демографски колапс и трябват спешни мерки срещу него.
И накрая – тези 640 000 верноподаници на Б.Б. несъмнено харесват слугинажката му външна политика. Заради сегашната енергийна криза стана ясно колко жизненоважни биха били за страната ни предлаганите от Русия проекти за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Те биха спестили допълнителното ни обедняване и главоболията, ако обаче ги имаше. Но Б.Б. се хвалеше как ги спрял по искане на САЩ и ЕС заради хибридната им енерговойна с Русия. И какво излиза? Твърдият електорат на ГЕРБ няма нищо против да продължава антибългарска енергийна политика, стига тя да се харесва на по-големите геополитически братя.

И така да обобщим

На избори се гласува по съвест и по интереси. По съвест означава да гласуваш за този, когото харесваш и смяташ, че може да реализира добруването на нацията и чиито идеи и обществени ценности ти допадат. По интереси означава да гласуваш с джоба си – за този, който ще съхрани или подобри собствения ти жизнен стандарт, без да си убеден, че ще направи същото за останалите.

Твърдият електорат на ГЕРБ е всъщност държавната администрация на различни нива, плюс техните семейства, част от роднините, а също избиратели, които се страхуват да не си загубят работата, ако гласуват срещу партията на Борисов, макар дълбоко в себе и да не я харесват. Несъмнено в твърдия електорат има способни хора. Ако ръководните нива на администрацията могат да загубят постовете си при изборна загуба сега, не е задължително това да се случи със средните и  по-ниските нива. Пък и редица ръководители едва ли автоматично ще загубят работа, защото са избирани от местен вот.

„Стадният рефлекс“ обаче сработва и гербаджийският електорат дава заявка, че ще гласува с джоба си. Виждаме, че има това право съгласно демокрацията – свободното волеизлеяние се определя не само от ценности и идеология, а и от джоба.

Само че, прилагайки това си право, този електорат ще гласува, първо, за бос, който е корумпиран и вони на мафиотщина. Второ, той е социален и демографски душманин на нацията си. И, трето, служил е на чужди интереси. Всъщност електоратът на ГЕРБ ще гласува антибългарски.

Не бих искал да съм на негово място и по друга причина. Той е извадка и на националния характер, дори е извадка номер 1 на българския профил, ако се съди по допитванията за предизборните нагласи. Е, май няма да бъде доминиращата извадка. Ако обаче и сега гласува с джоба си, май ще излезе, че всички недъзи на лидера на ГЕРБ не са чужди на народопсихологията ни.

Юри Михалков, Дума

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар