Внимание! Пенсионер събира помощи с чужда снимка в интернет

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мъжът твърди, че има рак, а строи довар.

Доброволци дарители се съмняват, че мъж от панагюрско село години наред живее на гърба на състрадателни благотворители, без да има нужда от помощта им, съобщи bTV.

“Дядото, който яде шума се разболя”. “Самотен и болен пенсионер изнемогва в село Елшица”. “Мъж от Елшица с нов зов за помощ”. “Възрастен човек с много заболявания и с нужда от помощ”. “Скоро е Великден, да помогнем на Стоян”.

Снимка: btvnovinite.bg

Заглавията се отнасят за Стоян Рабаджийски от панагюрското село Елшица – рекордьор отразяван в статии с цел дарение – от 2012 г. насам вестници и интернет сайтове пишат, че е стар, болен от рак на белия дроб, рак на простата, почти сляп и няма храна.

На посочена дарителска сметка откликват с пари от цялата страна. До деня, в който решава да му помогне и Лео Кадели – албанецът, набрал популярност с инициативата “Приятели, помагайте” в социалната мрежа.

След посещение на адреса на Стоян, човекът с над 15 000 последователи, в подкрепа на хора в нужда, заявява публично, че този човек и да е болен, в положението, в което е намерен, няма нужда.

Снимка: btvnovinite.bg

“Този човек си прави довара – 20 – 30 м, с дарение. Той се оплаква, а на другия ден се хвали на хората в селото, че са му изпратени пари от добри хора, а после се оплаква, че няма пари. Нещо тука има някакво разминаване”, посочва Лео Кадели.

Кадели и помощникът му Лукан стигат до мъжа след поредна интернет статия от преди дни, озаглавена “Дядо с тумор и пенсия 200 лева няма пари за лекарства”. Оказва се, че публикуваната в нея снимка не е на Стоян, а на възрастен мъж от протест на пенсионери в София.

Негова е банковата сметка, негово е името, но снимката не е негова.

“Снимката не е негова и тук имахме съмнения, и аз моите последователи, те ме пращат да ходя да проверя. Аз съм длъжен да правя обратна връзка какво се е случило – дали ще помогна, дали няма да помогна, трябва да обясня защо, и аз това направих”, обяснява Лео.

Най-напред Кадели не открива Стоян. Човек, който се представя за негов шофьор им казва, че го няма, много се движи и не вдига на непознати. Търсим отново нуждаещия се заедно. Откриваме го и той веднага показва медицински документи.

Снимка: btvnovinite.bg

“Това е последният скенер, туморът е 9 сантиметра, снимай! Това е туморния маркет на простатата, нормите е 4, на мен е 8 и нещо, ето, четете, четете, четете. Карцином на двата бели дроба”, твърди обаче Стоян Рабаджийски.

Наобиколилите ни хора от селото обаче твърдят, че от години Стоян е жизнен и видимо здрав.

Стоян се кълне, че бетонената ограда, която построил била на десет години – срещу зложелатели, които стреляли по него с оръжия.

Стоян ни допуска до две стаи от дома си. Твърди, че къщата не е негова, а просто са му позволили да живее в малка част от нея. Не отговаря кой е собственикът.

От здравната служба на селото потвърждават, че Стоян е болен. “Има карцином, да. Вярно е това нещо”, твърдят от там.

Въпреки това Лео Кадели публикува текст в групата за помощи, че няма да помогне на Стоян с пари. Още на същия ден фалшивата снимка от статията за болнията е свалена.

bTV вече проверява медицинските му свидетелства и документи. Все пак – всеки, който вярва в него и иска да му помогне, може да го стори на координатите, посочени в десетките статии с името му.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар