Море плаж

Внимание! Силно мъртво вълнение в Черно Море

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Колкото и красиво да е морето през август, то може да бъде и коварно. Едно от най-опасните явления през този период на годината е т.нар. мъртво вълнение. Спасителите призовават задължително да се съобразяваме с техните предупреждения и да следим флаговата сигнализация, съобщи Нова телевизия.

Старшият спасител Георги Есов споделя, че мъртвото вълнение е едно от най-опасните явления в морето. „Като пада тежка вълна, съответно дълбаят морското дъно. Появяват се ями – цели, към които се стреми отразената вълна от брега и тя дълбае улеи и цели потоци, които правят много трудно прибирането на брега, включително и на много добри плувци” обяснява Есов. В дългогодишната си практика той и неговите колеги многократно се е налагало да предотвратяват инциденти. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите подценяват ситуацията.

 

„90% от плажуващите я подценяват и не слушат сигналите на спасителите. От тези 90% – половината се е налагало да им помагаме по някакъв начин. Доста често се е случвало. Флагът е червен. Плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са забранени даже и на жълт флаг, и морето започва да ги тегли навътре с доста голяма скорост”, спомня си спасителят Добрин Добрев.

 

А какво трябва да направи човек, ако все пак попадне в мъртво вълнение? „В никакъв случай не трябва да се стреми, особено ако то е доста силно, пряко да драпа към брега, защото тогава изпада в паника, относителното му тегло става по-тежко и той трудно би могъл да се докопа до брега”, предупреждава Георги Есов.

Спасителите призовават туристите да бъдат особено внимателни по това време на сезона, да спазват указанията им и флаговата сигнализация.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар