личен лекар

ВНИМАНИЕ! Смъртоносна болест иде към България, умира всеки трети

България, Здраве
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е застрашена от разрастването на опасна пневмония. За това предупредиха специалистите от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пише zdrave.to.

Става въпрос за легионерската болест.

Тя навлиза все по-широко в нашите географски ширини заради климатичните промени. Заболяването се причинява от бактерии от род Legionella.

То започва 2 до 10 дни след заразяването с висока температура, втрисане и мускулни болки.

Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затруднява дишането.

Повишената опасност от развитието му в България и Европа се дължи на необичайния за сезона климат с почти ежедневни валежи и резки смени в температурите. От началото на тази година вече седем българи са заразени с опасната бактерия.

Заболяването е опасно, а смъртността при него е около 20%.

То не се повлиява от традиционните антибиотици, които се използват при лечение на пневмонии, заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Масово медиците неглижират изследването за тази животозастрашаваща атипична пневмония.

Затова от НЦЗПБ и регионалните здравни инспекции са изпратили писма до всички болници да вземат необходимите мерки за сигурност. Те са насочени към повишено внимание и изследване на пациенти с пневмония. Предава се с капчиците вода

Заболяването се предава чрез капчици вода, заразени с бактериите.

Те са повсеместно разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки.

Значителен източник са и ВиК системи, които използват естествени водоеми. В тази връзка трябва да сме особено внимателни при използване на душове, които дълго време не са били употребявани, защото легионерската болест е пневмония, предаваща се и от аерозол при къпане.

Затова отидем ли на хотел, където стаята дълго е била празна, трябва първо да източим водата в банята и чак тогава да се къпем, съветва проф. Кантарджиев.

Рисково е и посещението на стоматолог, защото при използването на машинки с вода под налягане т. нар. торбини, също може да се заразим, особено ако уредът е бил по-дълго извън употреба.

По-рискови да се заразят са и хората, които са участвали в спасителни акции в райони с наводнения или пожари, както и работилите в среда с генериране на фини водни аерозоли.

Под лупа трябва да се следят и болните, които са преспивали извън дома десет дни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар