Внимание! Смъртоносна течност за чистачки залива търговската мрежа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Внимавайте за уж „безопасната“ съставка полиметиламин, съветват от “Активни потребители

 

Магазини и складове на едро заплашват живота на хиляди българи с отровна течност за чистачки, алармират от асоциация „Активни потребители“. Освен това продуктът, който съдържа токсичен метанол е на доста атрактивна цена и масово се изкупува от нашенци през зимните месеци, сочи справка на в. 19 минути.

Проучването на сдружението, което е по сигнал на гражданин е подплатено и с лабораторен анализ в акредитирана лаборатория. То показва още, че в продук с марка „SEVAN“, е посочена


основна съставка ПОЛИМЕТИЛАМИН, която надхвърля
с 45 пъти допустимите максимални норми!

Това е в пълно нарушение на всички европейски и национални норми, които забраняват в препаратите за почистване на автомобилни стъкла да се съдържа метанол под каквато и да е форма в концентрация над 0,6%.

Справка в интернет показва, че въпросният химикал е сравнително ново вещество за пазара, което започва да се разпространява, малко след като Европейския съюз забранява метанола в зимните течности за чистачки през 2018 г. Полиметиламинът е съединение от няколко вещества, в чието добиване по химически път обаче участва именно метанолът. Ако се гледа обаче само наименованието на химикала,

токсичният полимер не попада в обхвата на забраната,
защото не е метанол, а производно съединение.

Вероятно разпространителите на тази химия са решили, че като й сменят името, тя вече не е същата. Извършеното изпитване в лаборатория обаче доказва, че зимните течности за чистачки със съдържание на полиметиламин в действителност съдържат изключително висока концентрация на метанол.

Основен производител на течностите с тази съставка и вносител в България е дружеството СЕВАН СВ. (Бургас). Разходка в търговската мрежа показва, че продуктите с тази марка, както и такава на Metro cash & carry  (FAIR LINE), се продават в магазините МЕТРО, Home Max и малки регионални бензиностанции.

Продуктът залива и стотици малки магазинчета, бензиностанции и други обекти. Добрата новина е, че големите вериги бензиностанции не ги предлагат, което е показателно, че вероятно те са разбрали, че има риск с полиметиламина.

Преди да бъдат сезирани с въпроса от „Активни потребители“, сигнал за проблема е бил изпратен и до Главния държавен здравен инспектор и до Министерството на околната среда и водите. Според българските правила, тъй като става въпрос за опасен за човешкото здраве продукт, компетентни да извършат необходимите проверки са именно здравните служби в лицето на РЗИ.


Каква е истината за метанола?

Метанолът или метиловият спирт (известен още и като “дървесен спирт”, спирт за горене и пр.), е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха. По-късно замаяността преминава в припадъци и може да прогресира в кома. При по-сериозни количества се стига до необратимо увреждане на очния нерв и на мозъчната тъкан, до пълна загуба на зрението и до смърт.
Отравяне с трудно може да се получи от едно напръскване на течност за чистачки, произведени с този опасен алкохол. Тъй като обаче чистачките през зимата се използват постоянно, особено на дълъг път, при поредица от вдишвания, повечето от водачите могат да усетят въпросните симптоми, характерни за отравянето с метанол след по-продължително време.
Етанолът, макар и малко по-скъп като продукт е адекватен заместител на метанола в продукти за размразяване поради ниската му температура на замръзване. Това е посочено и в доклада на Европейската агенция по химикали, с който се предлага ограничаването на метаноловите продукти. Етанолът, за разлика от метанола, не е токсичен и не причинява увреждане на органите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар