Внимание! Фалшива новина заля света: Путин пуснал 500 лъва по улиците на Русия да пазят хората под карантината

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наскоро се излезе твърдение, че руският президент Владимир Путин пуснал около 500 лъва, за да накара хората да останат вкъши под карантина, съобщава Канал 3.

 

Изображение на лъв, който броди по улиците, беше споделено  в социалните медии. Надписът, придружаващ публикацията, гласи „Горещи новини: Русия освободи над 500 лъва по улиците си, за да гарантира, че хората остават на закрито по време на тази епидемия от коронавирус. Владимир Путин пусна около 500 лъва, за да накара хората да останат на закрито“.

 

Интересното е, че изображението се предлага с лого на живо и времева марка, което го прави да изглежда автентично. При проверка на фактите обаче се оказа, че новината е невярна. При извършване на обратен преглед на изображения в историята на Гугъл бяха открити статии от 2006 г., съдържащи същото изображение.

Образът всъщност е на лъв, който е заснет от местна филмова компания в Йоханесбург. През април 2016 г. New York Post публикува статия, озаглавена „Лъв на име Колумб реши да изследва Йоханесбург“, в която се говори за инцидент, станал в Йоханесбург, Южна Африка, в който лъвът, наречен Колумб, е бил нает от местна филмова компания от зоопарк и бил пуснат на улицата като част от снимките.

 

Daily Mail също съобщи за инцидента в същия ден и спомена, че инцидентът е от Йоханесбург. На станалата много популярна снимка има лого, което гласи „Breaking news“, което всъщност е приложение за създаване на „новини“.

izvanredno.info

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар