ВНИМАНИЕ! Често използвани добавки в храната, могат да имат “доживотни” последици за здравето

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската академия по педиатрия предупреждава за опасностите от обикновените добавки, откривани в храни и опаковките им.

В декларация за политиката и в съпътстващия доклад, публикуван в понеделник, професионалната медицинска организация категорично заявява, че много добавки могат да имат катастрофални последици за здравето, особено за децата.

Те също така призовават за преразглеждане на начина, по който се регулират тези химикали.

Докладът посочва определени групи добавки сред повече от 10 000, които се използват за запазване, модифициране или опаковане на храни.

Включени са бисфеноли като BPA, фталати, перфлуороалкилни химикали или PFCs, нитрати и изкуствени оцветители за храни.

Предполага се, че тези химикали нарушават ендокринната система, мрежата от жлези, които освобождават хормоните, които отговарят за регулирането на всичко от детското развитие и растежа до нашия метаболизъм и цикъла ни на сън.

Има дълъг списък със специфични здравни проблеми, с които са свързани тези химикали, особено при децата.

Бисфенолите и фталатите могат да повлияят отрицателно или да забавят пубертета, както и да повишат риска от затлъстяване, безплодие и други хронични заболявания.

Излагането на PFC може да увреди развиващите се плодове, което води до ниско тегло при раждане; тя също може да повлияе на щитовидната жлеза, което води до повишен риск от имунни, мускулни и костни проблеми.

Нитратите са свързани с някои видове рак (и други, непознати здравни рискове), докато оцветяването на храни може да играе роля при влошаването на дефицита на вниманието / хиперактивността (ADHD).

“Дори малките смущения в ключови моменти по време на разработването могат да имат последици за целия живот”, заяви ръководител на доклада на AAP Леонардо Трасанде, член на ААП и изследовател в детското екологично здраве в Нюйоркския университет.

Докато някои от най – рисковите химикали в тези групи са забранени в детските продукти, други подобни все още са всеобщо налични или остават в продукти за възрастни. И много от тези химикали никога не са били стриктно проучени за възможните им ефекти върху децата, благодарение на това, че са класифицирани като “Общопризнати като безопасни”, или GRAS, вещества от FDA. Докладът на AAP посочва, че много от веществата в списъка на GRAS са поставени там през 50-те години на миналия век, докато по-новите добавки често получават статус GRAS с малък надзор. В резултат на това, според проучване от 2013 г., установено в доклада, две трети от добавките, добавени директно към храните, никога не са били тествани за тяхната потенциална токсичност дори при животни.

“Имаме нужда от повече изследвания, за да разберем по-добре как добавките в храната засягат човешкото здраве”, каза Дженифър Лоури, председател на Съвета на ААП по въпросите на околната среда. “Повторното тестване е най-важно за химикалите с нарастващи доказателства за рискове, но и за тези с данни за безопасност, базирани на остарели методи за изпитване или изследвания върху животни”.

Основната препоръка на AAP, че FDA преразглежда тези по-стари вещества и преработва процеса на одобрение, е малко вероятно да се случи без действие на Конгреса, но FDA “може и трябва да направи подобрения в рамките на текущата агенция”.

Внимателните клиенти, добави той, трябва да опитат да купуват повече пресни или замразени плодове и зеленчуци; избягвайте микровълнови храни в пластмасови контейнери (тъй като това може да причини изтичане на химикали в храната); и да се използват алтернативи на пластмасата, или най-малкото да се използват пластмаси, които са означени като “biobased” или “greenware”.

Източник: Gizmodo, превод informiran.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар