Водата в София отровена с менте-химикал за пречистване… Бойко и Фандъкова прибрали парите от поръчката

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„Сериозна корупционна схема при провеждането на обществена поръчка от страна на Софийска вода за доставката на коагулант за пречистването на питейните води на София, поставя здравето на столичани в риск” .

За това сигнализира преди време лидерът на ПП МИР Симеон Славчев в предаването „Нашият ден” по БНР програма Христо Ботев. А снощи го повтори и в предаването “Студио Хъ” в телевизия 7/8.

Славчев предостави данни за обявена в края на 2018-та година Софийска вода обществена поръчка за доставка на коагулант (това е специален химикал) за пречистване на питейната вода на София, по времето на която са извършени доста сериозни закононарушения, в това число подменяне и подправяне на документи и написване на такива с невярно съдържание.
„В тази връзка на 6-ти август, в качеството ми на общински съветник, заедно с експерти от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН дадохме специална пресконференция по време на която изнесохме всички факти и доказателства, че с фалшифицирани и подправени документи Софийска вода избира водата на София да се пречиства с един гръцки продукт наречен Lubrоflоg 19, кoйтo ocвeн, чe ce oкaзвa пo-cкъп и нeтрaeн е и c нeизяcнeн cъcтaв, кoeтo всъщност криe oпacнocти зa здрaвeтo нa хoрaтa” коментира председателят на ПП МИР.
Според документите представени от Славчев, за избрания гръцки продукт липсва одобрение от Министерство на здравеопазването с направени съответни тестове и проучвания за качествата и безопасността му. Оказва се също така, че продуктът не е записан и в европейската листа за химикали REACH (което е задължително условие подобни химикали да се ползват за пречистване на питейните води).
„На всичкото отгоре българският доставчик на гръцкия химикал предоставя Становище на Националния център по обществено здраве и анализи, като е приложил удостоверение за несъществуваща регистрация по REACH на гръцкия продукт. Тоест говорим за много сериозно закононарушение, тъй като водата е част от националната сигурност на България и никой няма право да подлага на риск здравето на хората” категоричен  е Славчев.
Според доказателствата, представени от лидера на ПП МИР, в хода на обществената поръчка е проведен и некоректен лабораторен тест, като направения тест не симулира действителните условия на работа на пречиствателните питейни станции Панчарево, Бистрица и Пасарел. „Оказва се, че гръдния продукт има специфична миризма и съдържа синтетични вещества, които са вредни за здравето на хората и околната среда, да не говорим, че на сайта на производителя на гръцкия химикал няма никаква информация за продукта, а Софийска вода го използва за пречистване на питейната вода на столичани” каза още Славчев и добави, че от  проведените в различни сертифицирани лаборатории изследвания на отделни партиди на Lubroflog 19 става ясно, че продуктът е приложим само за отпадъчни води, не и за питейни.
Председателят на ПП МИР анонсира, че след пресконференцията, която дадоха съвместно с БАН през лятото е последвал сигнал до прокуратурата и в момента тече досъдебно производство.
„Настоявам, докато тече разследването, за бъдат отстранени незабавно кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и ръководството на Софийска вода, тъй като има опасност да повлияят на разследването” настоя Симеон Славчев и оповести, че до кроя на месеца се очаква прокуратурата да излезе със становище по производството.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар