Водещата на bTV Биляна Гавазова пред Dir.bg.: Да заместиш Антон Хекимян е голямо предизвикателство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Професионалният път на Биляна Гавазова започва в радиото, където е репортер, водещ и главен редактор на регионална станция. През 2010 се среща с магията на телевизията и продължава професионалното си развитие в bTV Новините, където работи активно като репортер върху потребителски и социални теми. През юни 2016 стартира авторската си потребителска рубрика “Чети етикета” в рамките на “Тази сутрин”, а през 2017 започва да води сутрешните и обедни емисии на bTV Новините. През 2021 заедно със Златимир Йочев стават водещи на сутрешния блок на bTV. Ето какво сподели тя пред Dir.bg. за новото предизвикателство.

– Биляна, от 1 март заедно със Златимир Йочев сте новите водещи на сутрешния блок на bTV, който е и с нов формат и нов начален час. Разкажете ни за първите дни на ефира?
– Първите ни дни бяха изключително емоционални и изпълнени с много напрежение, но в същото време и много вълнуващи. Мисля, че си дадохме много заряд за “новото начало”, в което има много усмивки и сериозен подход към важните теми, разбира се.


Златимир Йочев и Биляна Гавазова - новата двойка, която ще води сутрешния блок на bTV

– Как се сработвате със Златимир?
– Колкото и да е странно за хора, които не се познават твърде много, се сработваме чудесно. И двамата искаме много и влагаме всичкото си старание да ни се получи, да спечелим аудиторията с работата си най-вече. И двамата сме емоционални и темпераментни хора, качества, които са много опасни… (Смее се), но мисля, че успяваме да насочим този заряд в правилна посока, а именно да предоставим на зрителите най-доброто актуално съдържание рано всяка сутрин. Злати е изключително умен и динамичен мъж, с много приятно чувство за хумор. Често се смеем в кратките телевизионни паузи. Чувствам се много спокойна с него и вече мога да кажа, че усещам неговата опора. Помагаме си.

Биляна и Златимир в нюзрума

Снимка: БТВ

– Вече си била водещ на сутрешния блок преди да излезеш в майчинство, а доскоро водеше и сутрешните и обедни емисии на bTV Новините. Имаш и своя авторска рубрика. Какво още искаш да постигнеш в професията занапред?
– За мен е изключително важно да имаме доверието на зрителите. И повярвайте ми, няма по-трудно нещо в нашата работа. Това е всекидневна битка, защото всяка грешка се наказва сурово.

Зрителите са изключително подготвени, знаещи и много любопитни хора. Имат много силен рефлекс да реагират, когато усетят грешка или неточност. Основният ми стремеж в момента е да постигна точния баланс между остротата, която изискват сериозните интервюта и актуални теми в ефира на “Тази сутрин” и умерения, разумен тон, който също е много важен, за да стигнем до важните отговори и да ги представим на зрителите.

Биляна Гавазова

Снимка: БТВ

– Репортер или водещ – коя е твоята сила и трудно ли е двете да вървят ръка за ръка?
– И двете са ключово важни за процеса, а и за мен самата. Различни са и по тази причина се допълват много добре. Репортерското любопитство и опитът от работата на терен ми дават сериозни предимства, когато застана в студиото. Човешките истории, директният контакт с хората в нашите репортажи са изключително полезни за процеса по достигане на истината и представяне на всички гледни точки. Помагат ни да усетим пулса на проблема. Затова в екипа на bTV Новините всички журналисти – репортери, водещи, продуценти и редактори – работим в много тясна връзка едни с други. В студиото надграждаме онова, до което репортерите стигат на терен, като търсим отговорите на институциите и другите ключови фигури.

– Преминала си през всички нива в радиожурналистиката, но вече от 10 години си в bTV. Кое е това, което те задържа, за да искаш да продължаваш да се развиваш там?
– Задържа ме динамиката, адреналина, но най-вече това, че мога да съм полезна на хората. В рубриката “Чети етикета” мисля че успяхме да зададем една малко по-различна посока, дадохме предимство на зрителските сигнали. В годините все по-често зрителите ни даваха поводи да разработваме една или друга тема. Когато ти чуваш хората, те също са готови да отделят от времето си, за да те чуят.

Биляна Гавазова на терен

Снимка: БТВ

– Имаше много спекулации през последните месеци относно потенциалните заместници на Антон Хекимян. Защо според теб той се спря на теб и Златимир?

– Интересът е разбираем, защото това е най-гледаният сутрешен блок у нас. Седем години хората се будеха с Тони всяка сутрин и са свикнали с неговото присъствие и с неговото темпо. Да заместиш Антон Хекимян е изключително голямо предизвикателство, защото като водещ е наложил стандарти и ниво, които са трудно достижими. Много съм щастлива, че се спря на мен и Злати. Чака ни още много работа, но ние сме готови за това и ще се справим! Злати е екипен играч и се сработваме чудесно.

– Твоят специалитет са потребителските теми, а българските зрители очакват и много политика в първите часове на деня. Как се чувстваш в тези сравнително нови за теб води?
– През последните години действително зрителите свикнаха да ме гледат в рубриката “Чети етикета” и да ме свързват основно с потребителските теми, но истината е, че моят журналистически път е дълъг. Няколко поредни години бях ко-водещ на сутрешния блок и замествах Антон в летните му почивки. Политическите интервюта са различно поприще, но не са ми непознати. Палитрата от теми, които обхваща предаването, е много богата. Аз силно разчитам на добрата подготовка, за да мога да бъда на ниво за всеки от разговорите.

– В навечерието на изборите усещате ли политически натиск, когато битката за избирателите започва да става напечена?
Във време на избори ситуацията става напрегната и много динамична, но категорично мога да кажа, че не усещам политически натиск, който да ми пречи да си върша работата. Да, политиците са изкушени да се опитват да ни влияят, но в тази ситуация е много важно и това, че зад нас стоят хора, които не позволяват ние да усетим този натиск. Напротив, усещаме подкрепа и насърчение от страна на нашите продуценти и директори, че точно това е времето, в което можем да зададем всички важни въпроси към лицата, които искат да спечелят доверието на хората и да влязат в управлението.

Биляна в компанията на колeги в студиото на bTV

Снимка: БТВ

– В този толкова динамичен откъм събития сезон и с новата ти роля как съчетаваш работата с личния живот?
– Сложно е, но не е невъзможно. Всичко е въпрос на дисциплина и добра организация. Разбира се, имам и подкрепата на семейството си. Без тях не бих се справила, защото такъв тип натоварване изисква голяма отдаденост и много работа. Семейството ми, детето ми, са моята глътка въздух след тежкия работен ден.

– Промени ли се ежедневният ти ритъм? В колко и как се събуждаш, за да казваш “Добро утро” на зрителите точно в 6.00?
– Разбира се, че се промени много, защото часът на старта е различен. Започваме точно в 6 и за да сме усмихнати и добре подготвени за ефира, трябва да станем в 4 часа. Събуждам се с три аларми и силно кафе. (Смее се)

Биляна със сина си Алек

Снимка: БТВ/Личен архив

– Синът ти ще стане на 6 тази година. Бързаш ли да го пуснеш на училище?
– Категорично не. Смятам, че всяко дете трябва да изживее годините си преди училище пълноценно, с много игри и безгрижни моменти. Ще изчакаме още година и след това тръгваме заедно към ученическата скамейка. Надявам се, че ни чакат вълнуващи години и повече 6-ци. (Смее се)

Коя е Биляна Гавазова

Биляна Гавазова е водещ на “Тази сутрин” и автор на рубриката “Чети етикета”. Работата на Биляна Гавазова в рубриката “Чети етикета” обикновено предизвиква широк обществен дебат и незабавна реакция на държавните институции, проверки, експертни и консултативни съвети за подобряване качеството на живота на хората. Дори се е стигало и до предложения за промени в законодателството. Биляна често е наричана от колегите си “телевизионният омбудсман”.

Биляна Гавазова е носител на множество награди, сред които “Журналист на годината” на Синдиката на българските учители и награда за журналистически принос на Съюза по хранителна промишленост за 2017 година.
През 2018 получава и приза “Икономика на светло” на Асоциацията на индустриалния капитал в България, а през същата година емблематичната й потребителска рубрика “Чети етикета” прие отличието на 25-ите Годишни награди на Българската търговско-промишлена палата за обективно представяне на актуалните икономически теми.
През 2019 получава и отличие на “Годишните награди за пътна безопасност” за журналистическия си принос в областта.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар