Водещият им доставчик – Колумбия, спира износа на въглища за Израел

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Колумбийският президент Густаво Петро обяви вчера, че страната му скоро ще спре износа на въглища за Израел, докато продължава войната в ивицата Газа, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

“Ще преустановим износа на въглища за Израел, докато не спре геноцида”, написа президентът на южноамериканската държава в “Екс”.

Според израелското посолство в Богота Колумбия е била водещ доставчик на въглища за Израел през 2023 г. с износ на стойност около 450 млн. долара.

През май Петро обяви скъсването на дипломатическите отношения с Израел и определи правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху като “извършващо геноцид” заради начина на водене на войната в ивицата Газа. Петро също така сложи край на закупуването на оръжия, произведени от Израел – един от основните доставчици на силите за сигурност на тази южноамериканска страна.

В постановлението, издадено от министерството на търговията и промишлеността, се уточнява, че спирането на износа на въглища ще се прилага “до пълното изпълнение на временните мерки, постановени от Международния съд на ООН”.

В края на май най-висшият съд на ООН разпореди спиране на израелските операции в град Рафах и отваряне на “граничния пункт “Рафах”, за да се позволи безпрепятствената доставка” на хуманитарна помощ, както и незабавно освобождаване на заложниците, държани в обсадения анклав.

Решенията на Международния съд на ООН са правно обвързващи, но той не разполага с механизми за тяхното изпълнение, посочва АФП.

Според колумбийското правителство спирането на продажбите на въглища ще влезе в сила пет дни след публикуването му в държавния вестник на страната и няма да засегне доставки, за които вече е поискано разрешение за превоз.

Според израелското посолство в Богота Колумбия е била водещ доставчик на въглища за Израел през 2023 г. с износ на стойност около 450 млн. долара.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар