Води ли по-бързият интернет до по-ниска гражданска активност

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проучване, проведено на територията на Обединеното кралство, разкрива, че участието в политически партии, профсъюзи и дори доброволчеството намалява с нарастването на скоростта на интернет.

Доброволчеството в социалните грижи спада с повече от 10%, а участието в политически партии спада с 19%, когато скоростта на интернет е най-висока.От университета в Кардиф и университета Сапиенца в Рим, установи, че по-високите скорости на връзка може да са намалили вероятността от гражданска ангажираност сред близо 450 000 души.


Изследването обаче заключва, че става дума за спад в традиционните форми на активност, свързана с големи организации – партии, синдикати или доброволчески съюзи.

Високата скорост на интернет е породила нов тип социална ангажираност, много по-независима от централизирани структури.

Пример за това влиянието на социалните мрежи, засилило други видове гражданска ангажираност, например чрез подпомагане на организирането на протести и подхранване на интерес към политиката, дори ако това не се проявява в традиционни форми на участие.

Установено е обаче, че политиката, провеждана онлайн, е по-податлива на „филтърни мехурчета“, които ограничават излагането на участниците на противоположни гледни точки и така насърчават поляризацията.

Някои коментират, че спада не се дължи на бързия интернет, а до достъпа до информация. Много граждани са разбрали, че партиите и синдикатите им всъщност не се борят за техните права и не ги представляват. Чрез интернет потребителите лесно могат да пробият мрежата на основните вестници и телевизии, доминиращи информационния поток.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар