Военен брифинг: Предимството на Русия в Украйна намалява

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като Конгресът одобри дълго отлаганото отпускане на 61 млрд. долара за американската армия тази седмица, Русия злорадстваше, че модерните западни оръжия ще не могат да обърнат хода на битката.

Повече от когато и да било, откакто Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна преди две години, руският президент изглежда “много самоуверен и щастлив” през последните месеци, казва човек, който го познава добре. “Нека да видим дали военната помощ ще промени това.”

Докато Украйна изчерпваше западната помощ и се бореше да възтанови изтощените си войски, Русия се възползва от превъзходството си в огневата мощ и жива сила и напредваше постепенно по цялата фронтова линия.

Двама високопоставени служители на украинското разузнаване описаха настоящите атаки на Русия по ключови участъци от фронтовата линия и ракетните и безпилотните удари по Харков и други подобни важни градове като обработване на бойното поле преди по-голяма настъпателна операция.

Длъжностните лица заявиха, че очакват Русия да започне нова широкомащабна офанзива в края на май или през юни.

Но с помощта на САЩ, която най-после е на път, Украйна може да разкрие недостатъците, присъщи на опитите на Русия да я претовари с нискокачествени боеприпаси и голяма, но зле обучена армия, смятат западни служители и анализатори в областта на отбраната.

Един западен служител заяви, че макар Русия да може да направи някои тактически пробиви на фронтовата линия, тя продължава да има неефективна армия, характеризираща се със старо оборудване и лошо обучени войници, и няма да “превземе” Украйна.

“През февруари 2022 г. Русия разполагаше с много по-добре оборудвана и обучена армия”, казва той, като има предвид първоначалното нахлуване на Русия и последвалия разгром в Северна Украйна. “Просто не виждам сега тя да е по-добра”.

След като първоначалният блицкриг се провали, Русия се опита да смаже Украйна, като предпочете количеството пред качеството на бойното поле.

Русия изстрелва по пет снаряда на всеки ответен от украинските сили, а в някои зони по линията на съприкосновение съотношението е още по-високо, според Дара Масикът, старши сътрудник в Фондацията за международен мир “Карнеги”, която изучава руската армия.

“Помощта няма да отмени руските предимства през тази година, но ще позволи на украинските сили да защитават позициите си с контрабатареен огън и може да се използва за забавяне или спиране на руския напредък”, казва Масикът.

Подкрепена от рекордните разходи за отбрана в размер на 10,8 трилиона рубли (118,5 млрд. долара) през тази година – шест процента от брутния вътрешен продукт – руската оръжейна индустрия е увеличила производството си няколко пъти, като според официални лица заводите работят денонощно.

Сергей Чемезов, ръководител на държавния отбранителен конгломерат “Ростех”, заяви през ноември миналата година, че Русия произвежда 2,5 пъти повече артилерия и системи за залпов огън, отколкото преди, като същевременно увеличава производството на някои видове боеприпаси над 60 пъти.

Тези цифри обаче прикриват неспособността на Москва да превърне тази огнева мощ в значителен пробив – нещо, което според руски експерти тя може да направи само с по-усъвършенствано оръжие.

Според Руслан Пухов, ръководител на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, московски мозъчен тръст в областта на отбраната, западните санкции са затруднили снабдяването на Русия с компоненти, необходими за дронове, боеприпаси, управляеми бомби и високоточни ракети, което я принуждава да разчита на по-нискотехнологични оръжия, които може да произвежда масово по-лесно.

Пухов заяви: “Най-решаващите системи на бойното поле в Украйна са в пряка зависимост от санкциите. Мащабирането им означава, че лидерите на всички нива трябва да мислят креативно и да разбират основните тенденции и вероятните резултати от войната.”

Въпреки по-големия арсенал на Москва, нейната армия “няма радикално предимство пред Украйна по отношение на артилерията и боеприпасите”, добави той. “Поне хората, които се бият на руска страна, не го виждат”.

Вместо това Кремъл разполага с по-слабо технологично въоръжение, като например силно разрушителни бомби и реновирано съветско оръжие, а войниците използват мотоциклети и високопроходими автомобили.

“Ако работи, значи работи – нискотехнологично или не”, казва Масикът.

Дори и това обаче не е достатъчно, за да се поддържат огромните темпове на огън, които Русия изсипа върху Украйна през първите шест месеца на войната, смята Павел Лузин, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика, базиран във Вашингтон.

Преди есента на 2022 г. Русия изстрелваше до 60 000 снаряда на ден – количество, което е спаднало до около 10 000 на ден и което включва доставки от Северна Корея и Иран.

Тези по-малки темпове на отразяват как интензивността на боевете надхвърля това, което Русия може да попълни дори при тези по-високи нива на производство – и задържа по-значителен тласък напред.

Според доклад, публикуван тази седмица от Центъра за стратегически и международни изследвания, Русия би трябвало да произвежда 3,6 млн. снаряда годишно, за да поддържа сегашната скорост на огъня.

Министерството на отбраната обаче признава, че може да произведе най-много половината от 4 млн. снаряди с калибър 152 мм и 1,6 млн. снаряди с калибър 122 мм, които според оценката на военните на Путин са необходими за пробив.

И тъй като Русия продължава да изстрелва все повече снаряди, тя износва артилерийските си оръдия си по-бързо, отколкото може да произвежда нови – което я принуждава да ги заменя със стари от съветската епоха.

Помощта от САЩ не решава най-очевидния проблем на Киев, който според украински и западни представители е неспособността му да се справи с огромния брой мъже, които Русия е призовала да се бият.

Командващият съюзническите сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи заяви пред законодателите по време на изслушване в сенатската комисия по въоръжените сили през април, че Русия набира по 30 000 войници на месец, с което броят на фронтовите ѝ войски от 360 000 преди година е достигнал 470 000.

Според доклад на Службата за външно разузнаване на Естония, за да привлече тези хора, армията предлага финансови стимули, включително заплати, започващи от 200 000 рубли – пет пъти повече от средната заплата в някои от по-бедните региони на Русия – и бонуси, вариращи между 300 000 и 1 млн. рубли.

Войниците могат да получат допълнителни бонуси за подвизите си на бойното поле или за това, че са били ранени, а семействата им могат да получат щедри обезщетения, ако загинат в бой.

Тези перспективи не са далечни: 315 000 руски войници са били убити или ранени във войната, каза Каволи, което засилва натиска върху армията да попълни частите си.

Този меркантилен подход позволява на Русия да привлече достатъчно новобранци от хора, за които сраженията са финансово привлекателни, като същевременно избягва мобилизацията – стъпка, която накара стотици хиляди мъже да напуснат страната през есента на 2022 г.

“Основният подход сега е “купуването на кръв” сред руските нисши класи”, казва Лузин от Центъра за анализ на европейската политика.

Една лятна офанзива обаче ще изисква от Путин да обяви нов кръг на мобилизация, казва Дара Масикът от Фондацията за международен мир “Карнеги”.

“Ако Кремъл има амбиции за Харков или за нещо още по-трудно като Южна Украйна, тогава ще трябва да генерира много големи сили, вероятно доста над 100 000 души и за двете, плюс оборудване”, казва тя.

Дори и Русия да привлече повече хора, числеността им няма да е достатъчна, за да компенсира липсата на обучение, смята Лузин. “Всички говорим за мобилизация, но къде са командирите, сержантите и лейтенантите, които ще командват мобилизираните войници?”


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар