Военните хунти на Буркина Фасо, Мали и Нигер се обединиха в конфедерация

Военните хунти на Буркина Фасо, Мали и Нигер се обединиха в конфедерация

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Военните режими, които са на власт в Буркина Фасо, Мали и Нигер, ратифицираха на първата си среща на върха в нигерската столица Ниамей днес съюза си в рамките на “конфедерация” – решение, което е знак за разрива им с останалата част от западноафриканския блок, отбелязват Франс прес и БТА.

Държавните ръководители на трите страни (военни, дошли на власт с държавен преврат) “решиха да направят още една стъпка към по-тясна интеграция. За тази цел те приеха договора за създаване на конфедерация между, наречена Конфедерация на държавите от Сахел”, се казва в заключителното комюнике от срещата.

През януари трите страни обявиха, че напускат Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) . Според тях тази организация се използва като инструмент от Франция – бивша колониална сила, за скъсването с която те предприеха множество стъпки. Създаването на конфедерация потвърждава този разрив.

“Нашите народи обърнаха безвъзвратно гръб на ЕКОВАС”, заяви генерал Абдурахаман Чиани, ръководител на военния режим в Нигер, при откриването на срещата на върха.

Ген. Чиани заяви това пред ръководителите на Буркина Фасо – капитан Ибрахим Траоре – и Мали – полковник Асими Гоита.

Тримата, облечени във военни униформи, пристигнаха по обяд в конферентния център в Ниамей за срещата, която протече при засилени мерки за сигурност.

Чиани призова създания миналата година от трите страни отбранителен Алианс на държавите от Сахел (АДС) да се превърне в “алтернатива на всяко изкуствено регионално обединение, като изгради суверенна общност на народите, общност, която стои далеч от контрола на чужди сили”.

Отношенията между трите страни и ЕКОВАС се влошиха значително след държавния преврат на 26 юли 2023 г., който доведе генерал Чиани на власт.

Тогава ЕКОВАС наложи тежки икономически санкции срещу Нигер и заплаши да се намеси с военна сила, за да върне сваления президент Мохамед Базум на поста му.

През февруари санкциите бяха отменени, но отношенията между двата лагера остават ледени.

За утре в столицата на Нигерия Абуджа е планирана среща на държавните глави на страните от ЕКОВАС, в дневния ред на която е и въпросът за отношенията с АДС.

През март страните от АДС сформираха общи сили за борба с джихадистите, които редовно атакуват териториите им.

Днес те изразиха желание също да “обединят ресурсите си” в сектори, смятани за стратегически, като селското стопанство, водата, енергетиката и транспорта. Освен това лидерите заявиха, че искат местните езици да се използват повече в обществените и частните медии в страните им.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар