Военният министър: Категорично МиГ-29 не е свален, взривен, атакуван

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Запазилият поста си на служебен военен министър Георги Панайотов категорично отрече, че падналият преди три месеца в Черно море български МиГ-29 е взривен, свален, атакуван. „Категорично се отрича самолетът да е свален, да е бил неизправен, отрича се всякаква версия, свързана с атака“, обяви той по БНТ. При инцидента загина един от най-добрите български военни пилоти Валентин Терзиев.

По думите на Панайотов полетът е възстановен до последната секунда и цялата информация от черната кутия е свалена. Ден по-рано стана ясно, че според доклада от разчитането,  се потвърждават заключенията от доклада на Военна полиция, които хвърлят отговорността върху загуба на ориентацията на пилота.

Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му операцията по намирането на черната кутия е уникална, поради дълбочината от над 70 м. Тогава тя бе извадена с помощта на частна фирма, защото се оказа, че българската армия има апаратура, която може да работи да най-много 50 м. дълбочина.

Черната кутия била леко повредена от престоя в морето. Панайотов разясни, че били необходими координиращи действия с руската страна затова се забавило нейното изпращане. В Русия не са отишли представители на прокуратурата, но това станало по тяхно желание. Според военният министър лабораторията в Русия, в която беше изпратена кутията, очевидно е секретна.

Той обяви, че следствените органи продължават да разследват смъртта на пилота подп. Валентин Терзиев и се надява скоро да излязат със заключение. Извън моята юрисдикция е да посочвам виновни, добави министър Панайотов.

Той натърти, че учението „Шабла“ е командвано от българи. „Главният командващ е българин, учението е българско“, каза Панайотов.

Във връзка с инцидента в Чешнегирово той заяви: „Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда. Разпространяват се безскрупулни лъжи“.

 

„Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната“, твърди Панайотов. „Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство“, добавя той.

Георги Панайотов подчерта, че в писмо до него родителите на старши лейтенант Тодор Манчев са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство.

Първоначалната версия за разследването на инцидента беше самоубийство. След ексхумация на тялото обаче, прокуратурата започна работа и по нова версия – умишлено убийство. До смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев се стигна след нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово. По думите на военния министър има огромен проблем в регионалната служба в Пловдив.

„На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15-20 души“, каза още Георги Панайотов. Ден по-рано стана известно, че при операция на военното разузнаване от Пакистан са изведени 22-ма афганистанци и българи. Военният министър разказа, че той лично е бил в Пакистан и на борда на самолета, с който бяха докарани хората.

Панайотов обяви още, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване – нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар