Димитър Стоянов: Ако вземем самолети Ф-16 от САЩ, няма да охраняваме сами небето си

Военният министър поиска бетонна ограда по границата с Турция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оградата по границата с Турция е с дупки, тя е ненадеждна. Трябва ни съвсем друго съоръжение, с бетонни стени и прегради с три метра височина.

Това заяви в ефира на бТВ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод трагичния инцидент от тази нощ, когато граничен полицай загина след стрелба от неизвестно засега лице, предава БТА. Заедно със служителя на МВР е патрулирал и военнослужещ, който не е пострадал.

Стоянов бе категоричен, че в момента преградното съоръжение по границата с Турция не върши нужната работа. Мигрантите правят дупки, много са изобретателни, а дори и камерите са поставени на малка височина и не обхващат голям периметър, стана известно от думите му.

Освен това видеонаблюдението е насочено към българската граница, а е по-добре да е обърнато към турската страна, каза Стоянов – за да се вижда какъв е подходът на мигрантите.

Височината, на която са поставени камерите, не е достатъчна. Това съоръжение в този вид е, меко казано, ненадеждно. Ако камерите са по-нависоко, ще може да се вижда и по-надалеч. Няма да стане с кърпене, трябва да се помисли за друго съоръжение, с бетонни стени, с прегради с височина три метра. Справяме се с мигрантския натиск, но се справяме с цената на човешки животи, коментира още военният министър.

Димитър Стоянов не скри, че част от задълженията на военнослужещите по граница е и „кърпенето“ на оградата. Близо 40 военни в момента се занимават с това, други над 150 служители на Министерството на отбраната също са командировани по границата.

Мигрантският поток е силен. Мигрантите проявяват изобретателност, но това, че натискът е силен, не значи, че е пропуснат, каза още военният министър.

Демерджиев: Агресията ескалира, ще отговорим с необходимата сила.

Има уверение от турските власти, че стрелецът, убил български полицай, ще бъде заловен. Това увери на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Турските колеги работят по случая. Доведени са разследващи и жандармерия, много разследващи работят“, заяви той.

Ако стрелецът бъде заловен, ще го съдят в Турция.

И добави, че всеки ден оградата се поддържа, но едновремено с това „не е годна“.

„Агресията ескалира, ще отговорим с необходимата сила. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всички, които се опитат да преминат. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени“, увери Демерджиев. „Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага.“

Той поясни, че подобно нещо не се е случвало по границата в последните години. Военни и гранични полицаи водят смесени нарядни, видели са пробойната и са спрели да вземат мерки. Знае се и накъде са тръгнали мигрантите.

„Няма повод за кадрови промени, това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не можем да правим кадрови промени всеки ден“, отбеляза министърът.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност