Военният министър се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас на този етап. Според него „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“.

„Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“, посочи Янев във Фейсбук профила си.

Той за втори път в рамките на два дни коментира публикацията на авторитетното германско списание „Шпигел“, в която е цитиран командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Тод Уолтърс. Той е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

Янев отбелязва, че в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие

„На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето. Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“, написа Янев.

Според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

„Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича“, посочи Янев.

Темата бе коментирана и от премиера Кирил Петков.

„Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли“, каза Петков, който в края на миналата седмица се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според „Шпигел“ предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят Засиленото предно присъствие на алианса, в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар