Димитър Стоянов

Военният министър стартира с преговори за ремонт на МиГ-29 с Полша

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият служебен военен министър Димитър Стоянов стартира работата си във ведомството с преговори с Полша за българските МиГ-29, в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС.

Министерството на отбраната ще поиска с официално писмо съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29, написаха в официално съобщение от Министерство на отбраната.

Съединените щати не биха възразили срещу прехвърлянето на съветски бойни самолети от Полша в Украйна, Вашингтон обсъжда този въпрос, включително със съюзниците от НАТО. Това заяви в понеделник на

Оттам добавят, че за това са се договорили служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и зам.-ръководителят на мисията на Република Полша Ивона Якушко-Дудка на среща в Министерство на отбраната. В срещата са участвали и зам.-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, както и аташето по отбраната на Полша полк.Пьотр Грела.

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи. Това става ясно от официално съобщение на президентството след спешна среща

„Въпросът за нас е критичен в момента, за да успеем да осигурим мисията на българските Военновъздушни сили за охрана на въздушното пространство. Ще подготвим всичко необходимо, за да може да стартираме процедурата за размяна на двигателите при първа възможност“, заявил министър Стоянов. От своя страна зам.-ръководителят на мисията на Република Полша се ангажира да съдейства за възможно най-скорошно решение по този въпрос.

Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства. Това заяви президентът Румен Радев по време

Двете страни са потвърдили отличните приятелски взаимоотношения между България и Полша и изключително доброто сътрудничество в сферата на отбраната.  „Бих искал да благодаря на Република Полша, че участва в проектите за модернизация на Българската армия. За съжаление, този процес се забави основно заради финансови причини. Нашето желание е през тези два месеца мандат на служебното правителство да положим максимални усилия, за да дадем тласък на този процес“, заявил военният министър.

„МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди,

Сред обсъдените въпроси на срещата са били и войната в Украйна и последиците за България и Полша, както и активното участие на двете страни в инициативата „Три морета“.

 

„СЕГА“ припомня:

Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Това обяви още в началото на май пред Би Ти Ви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като нашите военни търсят решения с помощта както на съюзниците ни, така и на българските военни заводи.

България вече веднъж мина през сделка с Полша за доставка на двигатели и за ремонт на МиГ-29 през 2015 г. Тогава имаше спорове дали изобщо Полша има лиценз от Русия за тази дейност. В крайна сметка се стигна до договор за два двигателя. Веднага след това бе образувано дело срещу тогавашния военен министър Николай Ненчев по обвинение, че не изпълнил договори с Русия и „РСК МиГ“ за ремонт на българските изтребители, а тръгнал към споразумение с Полша. В годините той беше оправдан от съда на три инстанции.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар