Военни самолети на САЩ започват да летят над Гвиана

Военни самолети на САЩ започват да летят над Гвиана

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ заявиха, че ще извършват полети във въздушното пространство на Гвиана на базата на рутинните си ангажименти, а Великобритания и Бразилия изразиха загриженост относно нарастващото напрежение по границата между Гвиана и Венецуела, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Дългогодишният спор за богатия на петрол регион Есекибо, който сега се разглежда и от Международния съд, ескалира през уикенда, след като гласоподавателите във Венецуела отхвърлиха юрисдикцията на Международния съд и подкрепиха създаването на нов щат във Венецуела.

Гвиана постави под въпрос легитимността на вота, постави своите въоръжени сили в повишена готовност и заяви, че президентът на Венецуела Николас Мадуро пренебрегва разпорежданията на Международния съд да не предприема никакви действия, за да промени статуквото в Есекибо.

Коментарите на Мадуро относно разрешаването на проучвания за нефт в района предизвикаха особения гняв на президента на Гвиана Ирфан Али, който се опита да успокои инвеститори като “Ексон” (Exxon), които имат големи проекти в шелфа на Гвиана.

Венецуелският президент заяви, че има план за “възстановяване” на “историческите права”, които според него страната му има върху над 70% от територията на съседна Гвиана.

Президентът Али определи изявленията на Мадуро като “пряка заплаха за териториалната цялост, суверенитета и политическата независимост на Гвиана… Гвиана разглежда това като непосредствена заплаха… ще засили предпазните мерки за защита на своята територия”, заяви той. Али призова Мадуро да се придържа към международното право и подчерта, че силите на страната му са в пълна бойна готовност.

Британското външно министерство заяви в социалните мрежи, че последните стъпки на Венецуела са “обезпокоителни, неоправдани и трябва да бъдат прекратени.”

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отбеляза, че следи събитията с нарастваща загриженост и предложи многостранните органи да съдействат за мирно решение и Бразилия да бъде домакин на преговори.

“Ние не искаме и не се нуждаем от война в Южна Америка”, заяви Лула.

Бразилското военно разузнаване е установило струпване на венецуелски въоръжени сили близо до границата с Гвиана.

Южното командване на САЩ, което осигурява сътрудничество по сигурността в Латинска Америка, ще проведе летателни операции с гвианските военни над Гвиана днес, съобщиха от американското командване.

“Това учение се основава на рутинните ангажименти и операции с цел укрепване на партньорството в областта на сигурността между Съединените щати и Гвиана и за укрепване на регионалното сътрудничество”, се казва в съобщението.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с Ирфан Али късно вчера вечерта и потвърди непоколебимата подкрепа на Вашингтон за суверенитета на Гвиана. Днес и Белият дом потвърди “непоколебимата подкрепа” на Съединените щати за суверенитета на Гвиана на фона на нарастващото напрежение по границата й с Венецуела.

Анализатори и източници в Каракас заявиха, че референдумът е опит от страна на Мадуро да демонстрира сила и да прецени каква е подкрепата за правителството му преди изборите през 2024 г., а не представлява реална заплаха за военни действия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар