Война Украйна

ВОЙНАРуската армия за първи път използва гигантска плaнираща бомба ФАБ-1500 с поразяваща площ от 2 кв. км

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската армия за първи път е използвала ФАБ-1500 – фугасна бомба с универсален модул за планиране и корекция (УМПК) на фронта в Украйна, съобщи Forbes. С декларирана точност от пет метра бомбата създава кратер от експлозия с диаметър петнадесет метра. Освен това площта, която е засегната от изстрелването на този боеприпас, е около 2 кв. км.

Бомбата ФАБ-1500M-54, снабдена с универсален модул за планиране и коригиране – основно, сателитно насочване – тежи 1500 килограма.

След няколко месеца на опити и грешки руските въздушно-космически сили изстреляха първите си в историята осколочно-фугасни бомби УМПК ФАБ-1500 М54 по цел. Съобщава се, че бомбата е ударила точно указаната точка. Това съобщи бивш военен пилот и блогър за руската военна авиация Fighterbomber в своя канал в Telegram.

По същество тези бомби са оръжия с управление на полета, което им позволява да използват управляема траектория към цел на по-голямо разстояние. Това позволява на носителя на тези бомби да ги изстреля, без да навлиза във вражеското въздушно пространство и под ударите на ПВО.

 

Експлозивите в тази бомба са под 700 килограма. ФАБ-1500 може да бъде носена от изтребители Су-34 и Су-35.

Съобщава се, че бомбата е била изстреляна от Су-34, бомбардировач, който може да изстрелва набор от авангардни боеприпаси, включително няколко боеприпаси с голям обсег, както и хиперзвуковите ракети „Кинжал“, според руското МО.

Според твърдения, направени в социалните медии, изтребителят може да носи поне две бомби УМПК ФАБ-1500 М54, които ще бъдат увеличени до три в бъдеще. С три такива бомби Су-34 може да изстреля една по една или да изстреля три бомби едновременно, насочени към три различни цели, според публикацията в Telegram на Fighterbomber.

Блогърът също подчерта, че украинците нямат защита срещу планиращите бомби тип ФАБ.
ФАБ 1500M 54

Максималният обхват на бомбата е много по-голям от съществуващите, по-леки бомби, като ФАБ-500 M62. Очаква се производството на бомбата да се увеличи сега, след като тя е оперативно тествана и доказана.

Първите съобщения, че Русия използва универсални бомби, оборудвани с комплекти крила, за да порази цели в Украйна, се появиха на 4 януари 2023 г. Каналът Fighterbomber в Telegram разпространи новината за разработката.

 

По-късно, през април, говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каза, че руснаците хвърлят „до 20 планиращи бомби на ден“. Игнат продължи: „Изстрелват ги от самолети Су-35 Фланкер и Су-34 Фулбек, които не влизат в нашата зона на ПВО.“

Украински официални лица са говорили по въпроса многократно, описвайки колко трудно е да се прехванат тези бомби, защото те са „почти невъзможни за сваляне“. Освен това в изявление на руското МО от 8 май 2023 г. се посочва, че изтребител-бомбардировач Су-34 с модулни бомби УМПК е ударил местоположение на чуждестранни наемници близо до село Ивановка в Харковска област.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар