Война

Войната: Москва заглушава сателитите на Пентагона. Ракети “Кинжал” удариха военни заводи. Бойци на ВСУ мрат като мухи

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Москва заглушава сателитите на Пентагона

Ракети “Кинжал” удариха военни заводи

Бойци на ВСУ мрат като мухи

Руската армия има значително преимущество пред Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по отношение на системите за радиоелектронна борба (РЕБ), тъй като инвестира сериозно в тази област повече от десет години, пише британският вестник “Файненшъл Таймс”.

Статията идва на фона на засилените руски атаки в последните дни. Властите в Киев днес отново съобщиха за въздушни удари в цялата страна. Руското министерство на отбраната обясни в ежедневната си сводка, че силите на Москва са нанесли групов удар с ракети “Кинжал” по военни заводи на Украйна.

Военният експерт Джак Уотлинг споменава пред изданието за две от най-модерните руски системи – “Поле-21”, която може да бъде разположена на земята или монтирана на превозни средства и “заглушава” район в радиус от 150 км, както и мобилната система “Мурманск”, чийто 32-метрови антени се монтират на бронирани транспортни средства.

“Проблемът е, че руснаците са способни да разположат системи за РЕБ по голяма част от фронта, в някои случаи до ниво взвод”, коментира Уотлинг. По неговите думи руските сили все по-често използват средства за РЕБ, за да отклоняват от зададения курс високоточни боеприпаси западно производство като “Хаймарс” и “Екскалибур”.

“Москва също използва възможностите си за РЕБ, за да симулира изстрелвания на ракети и дронове, за да обърка украинските системи за противовъздушна отбрана и да разкрие тяхното местоположение”, обяснява и Иван Павленко, говорител на Генералния щаб на ВСУ.

Украински войник пък споделя пред вестника за липсата на способности за воденето на радиоелектронна война в неговата част, която е била почти напълно унищожена след няколко седмици интензивни бомбардировки. По думите му украинските бойци “измират като мухи”.

Бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър коментира неотдавна в подкаста си в “Ютуб”, че руските системи са способни да “заглушават” сателитите на Пентагона.

Ритър твърди, че американските военни сателити са способни да сканират всяка точка на Земята в детайли, но опитите им да ги използват срещу Русия ударили на камък. Според Ритер руснаците са научили честотата на използвания сателит за сканиране и просто са блокирали цялата зона. Освен това, според Ритер, руските специалисти са в състояние да създават “защитни чадъри” в различни зони, напълно заглушаващи сигналите на безпилотни летателни апарати и други електронни устройства, използвани от противниковата страна.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар