Войните по света бъркат в джоба на всеки българин – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Войните и конфликтите по света, престъпният бизнес и разходите на държавите за противодействие на тях се оказва, че доста пряко засягат дори и обикновения българин. И по-конкретно финансово. Излиза, че всичко това струва на страната ни по 9.8 млрд. долара на година. Или иначе казано по близо 1400 долара на всеки българин. Това става ясно от публикуваните данни от ежегодното изследване Световен индекс на мира. Според тазгодишния България се нарежда на 28-мо място от 163 държави, предаде бТВ.

Класацията се изготвя според процента на БВП, отнет от липсата на мир. В България за 2016 г., за когато се отнася изследването, този процент е 7.5. Подреждането обаче е и пряко свързано с размера на Брутния вътрешен продукт на всяка страна. Така например начело на класацията застават държавите, където активно се води война. За 2016 г. “лидер” е Исландия, а след нея се нареждат Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания. Докато в дъното на класацията е Сирия, където тези разходи възлиза на близо 2/3 от БВП на страната. Малко преди нея пък са Афганистан, Ирак, Южен Судан, Йемен, т.е. все държави, в които се водят войни или има сериозни вътрешни конфликти.

Изследването показва също, че през последните години има тенденция към влошаване на обстановката в света – не само заради заради войни, но и в следствие на вътрешни конфликти. Експертите посочват, че ситуацията рязко се е влошила след избухването на Световната икономическа криза.

За последното десетилетие жертвите на бойното поле са се увеличили с 408%, а загиналите при терористични актове – с 247%. Бежанците по света са станали двойно повече. Очаквано, най-голямо влошаване има в Близкия Изток и Северна Африка.

Експертите изчисляват още, че насилието причинява загуби, които се равняват на 12.6% от световния БВП. Най-много пари отиват за военни разходи и сигурност, но преките загуби от въоръжени конфликти, нестабилност и организирана престъпност също се измерват в трилиони. Във всички от тези случаи става дума за средства, които при други обстоятелства биха отишли за подобряване на условията на живот на гражданите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар