Войни и високи лихви – главните фактори, които възпират растежа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Темпът на растеж на световната икономика ще се забави леко през 2024 г. (до 2,7 на сто) след 2,9 на сто през 2023 г. Това ще стане на фона на повишени лихвени проценти в глобален мащаб, все още висока инфлация и военни конфликти, се посочва в ноемврийския доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикуван днес на сайта й и цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Международната организация, чиято централа е в Париж, прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне до 3 на сто през 2025 г., тъй като се очаква доходите да се повишат, а водещите лихви “вероятно да се понижат”.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква икономическият ръст на страните с развиващи се икономики да бъде по-висок от този на развитите индустриални държави.

Икономиката на Европа ще нараства сравнително по-слабо спрямо тази на Северна Америка и на водещите азиатски страни, очаква ОИСР.

Организацията предвижда БВП на страните от еврозоната да нарасне с 0,9 на сто през 2024 г., което ще представлява повишение спрямо прогнозирания ръст от 0,6 на сто през 2023 г.

Икономическото възстановяване след срива по време на пандемията от коронавирус се оказва “неочаквано устойчиво” въпреки руската военна инвазия срещу Украйна, която предизвика скок на инфлацията и последвалото “агресивно” повишаване на основните лихвени проценти от страна на водещите централни банки, посочва ОИСР.

Международната организация предвижда най-голямата европейска икономика – на Германия – да нарасне с 0,6 на сто през 2024 г. и с 1,2 на сто през 2025 г., след като се понижи леко през тази година.

Ключов акцент в доклада на ОИСР е прогнозата, че двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай, ще забавят растежа си догодина, посочва АП.

Организацията предвижда нарастването американската икономика да се забави до 1,5 на сто през 2024 г. при 2,4 на сто през 2023 г. на фона на повишаването на основните лихви от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Поскъпването на кредитирането поради повишаването на лихвите забавя ръста на инфлацията, но потиска икономическия растеж.

ОИСР предвижда инфлацията в САЩ да се понижи от 3,9 на сто през тази година до 2,8 на сто през 2024 г. и 2,2 на сто през 2025 г.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква растежът на БВП на Китай да се забави до 4,7 на сто през идната година при 5,2 на сто през 2023 г.

Китайската икономика се забавя на фона на кризата в сектора на недвижимите имоти в страната, повишаващата се безработица и понижаването на износа, посочва организацията.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар