Вотът в Пловдив: Само в 5 секции в Пловдив няма машинно гласуване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Пловдив отвориха врати всички 488 секционни избирателни комисии. Членовете на СИК са снабдени с всички предпазни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти.

301 515 души в града под тепетата имат право на глас днес. Само в 5 от секциите няма да има машинно гласуване, тъй като избирателите в тях са под 300 на брой.

Избирателната активност в Пловдив област към 10.00 часа е близо 6,93 процента, съобщи на председателят на РИК 17 Дарина Тодорова. Към 10.00 часа 20 319 жители на Пловдивска област са упражнили правото си на глас в парламентарните избори 2021 за избирането на народни представители в 45-то Обикновено Народно събрание.

Най-много са гласувалите в община Хисаря – 10,63 процента, а най-малко гласоподаватели са отишли до урните в община Раковски – 4,89 на сто.

До момента в 17 РИК не са постъпвали сигнали за нарушения на изборния процес и като цяло той протича нормално, каза Тодорова.

В Пловдивска област имащите право на глас избиратели са 293 491. Те могат да гласуват в 542 секционни избирателни комисии.

Хиляда и петстотин служители на ОД на МВР Пловдив ще следят за нормалното протичане на изборния ден в Пловдив и областта, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Представителите на реда ще осигуряват и охраната на Районните избирателни комисии в града и областта, местата за гласуване и изборните секции, за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, както и групи за осъществяване на информационен обмен с окръжната и районните прокуратури в областта. Поддържа се непрекъснат контакт с РИК, РЗИ, Областната и общинските администрации, прокуратурата и структурите на ДАНС.

В изборния ден полицейските служители се намират вън от секциите, като не допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени лица носещи опасни предмети. При необходимост и след постъпило искане от страна на председател на секционна избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Униформени служители охраняват и подвижните избирателни секции определени с решение на Районната избирателна комисия, които ще осигурят гласуването на хора с трайни увреждания, на лица под карантина, на пациенти в COVID отделения на болнични заведения, както и на трудно подвижни или неподвижни пациенти в болнични заведения. Провеждането и осигуряването на тези избори е по-специфично, предвид на изискванията наложени от здравните власти предвид на епидемиологичната обстановка от разпространението на COVID-19. Всички полицейски служители са оборудвани със средства за индивидуална защита, а тези, които ще съпровождат подвижните секции при посещения в отделения с болни от COVID или карантинирани лица, ще са оборудвани и със защитни костюми.

Днес сектор “Български документи за самоличност” при ОДМВР-Пловдив, както и звената в 13-те районни управления ще оказват съдействие на гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар