Вотът в Турция: Опашки, намеса на комисиите и надзор от властта

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Намеса на секционните комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на местните власти и политически партии – така протича вота в Турция, разказва кореспондентът на БНР.

В двете секции в квартал „Авджълар“ в Истанбул на миналия вот гласуваха 1200 души, сега се очаква техният брой да достигне 3000. Някои хора чакат над 3 часа, за да стигнат до урната. „Засега около 2 часа, но сме готови да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласуване“, каза гласоподавателка пред БНР.

Извършват се откровени нарушения. Членове на секционни комисии масово не спазват указанията да стоят на 2 метра от машината. На моменти те дори работят с машината вместо избирателите.

Появяват се представители на местните власти и на политическия живот. По обяд в „Авджълар“ пристигат кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на областната управа от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и представители на опозиционната Републиканска народна партия и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу.

Избиратели трудно се справят с машините

Вотът с машини предизвика забавяне и напрежение сред местните гласоподаватели, съобщи БНР по-рано днес. Опашката пред секцията в „Авджълар“ е започнала да се извива още преди началото на изборния ден. Но с отварянето на секциите е започнало и напрежението сред хората. Първият гласувал е искал да даде своя вот и за президент, и за парламент. „Натиснах двата бутона, не знам защо така стана. Малко по-трудно е от предишния път“, обяснява той.

После започна объркването и с разписките, защото за всеки от двата вота има отделна урна: „Това е за народни представители. Това е за президент“. Не е ясно защо е така, след като урната трябва да бъде една.

Възрастните хора се взират в машината и някои не успяват в продължение на половин час да дадат своя глас, разказва кореспондентът. За да не се блокира опашката, местните са искали от членовете на секционната комисия да им помагат. Те обаче отказват с аргумента, че нямат право.

Много от избирателите са се отказали от своята секция и са се отправили към други секции в Истанбул, където се гласува с хартиени бюлетини. „Не можем да управляваме машината“, споделят те. Избирателите са били извозвани с микробуси до останалите места за гласуване, съобщава кореспондентът на националното радио.

Огромни опашки от желаещи да гласуват се извиха в турския град Измир, съобщи Нова ТВ. От секционната комисия там отчитат рекордно висока избирателна активност в първите часове на изборния ден.

Вечният проблем със секционните комисии

В крачка се решава вечно повтарящият се проблем с отсъстващи членове на секционни комисии в изборния ден, споделиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) в първия си брифинг днес. „Няма обаче засега критична ситуация, при която някоя да не може да започне работа заради липса на кворум“, подчерта говорителят на комисията Цветозар Томов.

Преди това стана ясно, че в една от секциите в Берлин изборният ден е започнал със закъснение от 30-40 минути, тъй като двама от членовете не са се явили. Трети от членовете й пък е трябвало да бъде разменен, защото е дал положителен резултата за ковид. Информацията дойде от шефа на секцията Катя Костова пред БНР. Тя разказа, че гласоподавателите допускат много грешки в гласуването с машина. „Обясняваме на хората, но те или вадят картите за гласуване по-рано или боравят по-трудно. В сравнение с предишния път, възникват доста проблеми при нас“, посочи Костова.

В Париж също е имало проблеми със съставянето на комисиите, разказва bTV. Оказва се, че хора, които са били предложени от политически сили за членове на комисиите, въобще не са знаели за това и отказват да поемат ангажимент. Проблемът обаче е бил решен, благодарение на доброволци.

Впечатление прави избирателната активност във френската столица – 100-метрова опашка се изви пред българското посолство, съобщава БГНЕС. За висока активност съобщават в социалните мрежи във Великобритания и Гърция.

По информация на Цветозар Томов засега никъде в задграничните секции не са се образували опашки, които да затрудняват изборния процес. Членове на секционни комисии са споделили пред ЦИК, че наблюдават по-висока избирателна активност в сравнение с предния парламентарен вот. Броенето на разписките няма да бъде проблем, заявява Даниел Янев, член на берлинска секционна комисия. Но посочва, че от ЦИК зависи дали ще приеме секционните протоколи бързо или отново ще накара членовете на комисиите да чакат дълго.

Интересен момент от изборите – членовете на секционната комисия в Александруполис, Гърция, посрещат избирателите, облечени в народни носии, съобщиха от външното ни министерство. Правят го като „символ на българското“, уточниха от дипломатическата служба.

 

Зад граница за изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание са  разкрити общо 750 секции в 68 държави. Адресите на секциите са публикувани на https://mfa.bg/bg/3715,  а списъците за гласуване извън страната на https://mfa.bg/bg/3714.

Българите в чужбина могат да сигнализират за проблеми на следните телефони на ЦИК:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар