Времето на бозайниците изтича: Те може да не оцелеят формирането на следващия суперконтинент

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повече от 300 милиона години бозайници с всякакви форми и размери процъфтяват на Земята. Според учените обаче времето им изтича и те едва ли ще оцелеят формирането на следващия суперконтинент Pangaea Ultima. Очаква се това да стане след 250 милиона години.

Изследователи от университета в Бристол, твръдят, че изместването на континентите в крайна сметка ще доведе до гибелта на почти всички топлокръвни същества, произвеждащи мляко.Образуването и разпадането на Pangea Ultima ще ограничи и… в крайна сметка ще сложи край на земните бозайници. Парниковият ефект, причинен от вулканичната активност, ще надхвърли топлинните толеранси на топлокръвните“, пишат учените.


Последният суперконтинент на Земята, наречен Пангея, се е появил преди около 310 милиона години и е този, за който учените знаят най-много.

През около 600 милиона години на планетата ни се формират суперконтиненти, които по-късно се разпадат.

Използвайки Пангея като казус, международен екип от изследователи от САЩ, Обединеното кралство, Китай и Швейцария се опита да предскаже какво ще се случи с климата на Земята по време на формирането на следващия суперконтинент.

След 250 милиона години Слънцето ще излъчва около 2,5 процента повече радиация. Това обаче няма да е от толкова съществено значение.

Нивата на въглероден диоксид в атмосферата ще се повишат с около 200 части на милион до 2100 ppm. Причината за това ще са по-честите и мащабни вулканични изригвания. Средната температура ще е с около 10 °C по-висока от сегашната. Освен това се очаква засушаване, което ще унищожи много гори.

Моделирайки най-лошия сценарий, изследователите прогнозират, че Pangea Ultima може да доведе до средна температура за топъл месец от 46,5 °C.

Съдейки по днешните познания за критичния топлинен стрес сред бозайниците, тези температури вероятно ще бъдат непосилни за по-голямата част от известните видове.

Въпреки че не можем да отхвърлим еволюционната адаптация към топлинен и студен стрес, последните проучвания показват, че горните граници на термотолерантност на бозайниците се запазват през геоложкото време и не са се увеличили по време на минали бързи или по-бавни събития на затопляне“, пишат изследователите. Като се има предвид този исторически контекст, има малък шанс бозайниците да се развият достатъчно бързо, за да се справят със следващия суперконтинент на Земята.

Едни от малкото бозайници, които имат шанс да оцелеят са нощните гризачи.

Изследването е публикувано в Nature Geoscience.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар