Време е жена да ръководи ООН

#BokovaForUN, България, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

GettyImages-471724246Труди Рубин, The Inquirer

Когато става въпрос за западните политически лидери, определено се озоваваме във „времето на жените“. Хилъри Клинтън е първият сериозен кандидат-жена за президент на Съединените щати, Тереза Мей току-що пое поста на британски премиер, а германката Ангела Меркел остава най-влиятелният европейски политик. Нещо повече – националистката Марин Льо Пен най-вероятно ще стигне до последния кръг на президентските избори във Франция през 2017 г.

Така че, защо една жена да не наследи Бан Ки-мун на поста генерален секретар на Организацията на обединените нации, когато той се оттегли по-късно тази година?

Във времето на огромни световни кризи, когато ООН отслабва, а международните институции са под натиск, може ли жена лидер да осигури искрата за обновяване на световната организация? Това е въпрос, върху който страните-членки мислят. Дори Бан е привлечен от тази идея, казвайки, че е “крайно време генералният секретар да бъде жена”.

Това ще бъде голям скок за организацията, чиято репутация доскоро бе за ширещ се сексизъм.

Висшето официално лице на ООН се избира от Съвета за сигурност с тайна процедура, която обикновено се основава на принципа за регионална ротация. Миналата година правилата бяха променени, за да се осигури по-прозрачна процедура; шест от 12-те кандидати са жени и нагласата тази година е избраникът да дойде от Източна Европа.

Съветът за сигурност ще направи финално отсяване на кандидатите на неформално гласуване, което ще се проведе на 21 юли.

Седнах в кафене на левия бряг с Ирина Бокова, един от водещите кандидати, която е български дипломат и първата жена генерален директор на базираната в Париж Агенция на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Попитах елегантната, вече прошарена сивокоса жена, която владее английски, френски, испански и руски език, както и собствения си език, защо мисли, че една жена генерален секретар може да промени нещата.

“Имаме нужда от критична маса жени, които да заемат сериозни позиции и това ще се получи естествено”, ми каза тя. “Не казвам, че ние сме по-добри от мъжете, но това променя цялостната култура на правене на политика”.

Изводът е, че една жена може да се справи по-добре с насърчаването на инициативи за посредничество и предотвратяването на войни. Може би, въпреки че като че ли глобално навлизаме във фаза, в която движеното от тестостерона насилие се превръща в коз за разрешаването на конфликтите. И все пак, има всички основания да се даде възможност на квалифицираните жени да покажат какво могат и Бокова се е превърнала в модел за подражание за тях.

“Поставих акцент върху равенството между половете, като половината от хората на  управленски позиции в екипа ми са жени“, каза тя. Под ръководството на Бокова ЮНЕСКО работи усилено за разширяване на перспективите за образование на момичета и жени в бедните страни.

Разбира се, предизвикателствата пред Организацията на обединените нации надхвърлят далеч паритетът между половете. Със засилването на ксенофобския национализъм на Запад, както и в Русия и Китай, бъдещето на многонационалните организации е под въпрос.

На фона на увеличаващите се гражданските войни и тероризма, усилията на ООН за водене на преговори, за да се сложи край на сирийския конфликт, се провалиха и нейните структури бяха залети от бежанската криза и пандемии, като Ебола. Междувременно мироопазващите операции (в които участват 104 000 войници) попаднаха във фокуса на прожекторите по негативен начин, след твърденията за сексуално насилие от страна на някои от войниците.

Що се отнася до самата работа, генералният секретар на ООН трябва едновременно да действа като мега-мениджър, да набира средства, да бъде медиатор  и глобален застъпник за мир, икономическо развитие и човешки права. Дори когато членовете не слушат.

Попитах Бокова защо изобщо й трябва тази работа. “Съпругът ми ме пита същото”, отговори тя със смях. Но настоява – въпреки, че светът се движи точно в обратната посока, все още пламенно вярва в силата на многостранния подход и възможностите за превантивни действия.

Тя не е непозната в битките към върха. Под нейния поглед ЮНЕСКО, чиито държави-членки често заемат антиизраелски позиции, разработи програма за обучение на учители и учебни програми за предотвратяване на геноцида и познаването на Холокоста. Миналата година тя блокира резолюция на Общото събрание на ЮНЕСКО, която променяше статута на Западната стена на Стария град на Ерусалим в част от свещен мюсюлмански комплекс, игнорирайки значението му на най-святото място за юдеите. И успешно се бори срещу грабежите на джихадистите и унищожаването на древни паметници и културното наследство в Близкия изток, като например Палмира, и официалното им обявяване за военни престъпления.

Въпреки това, когато членовете на ЮНЕСКО приеха държавата Палестина през 2011 г., което предизвика спиране на финансирането на САЩ за организацията, Бокова трябваше да продължи да работи с намален с 30 на сто бюджет (умение, което накара Бан да назначи цял комитет от висококвалифицирани мениджъри).

Дали опитът на Бокова в ЮНЕСКО и като действащ български външен министър ще е достатъчен, за да управлява, да не говорим за реформа на закостенялата ООН с 44 000 души персонал, е въпрос. Тя също така трябва да се справи със слуховете – които категорично отрича – че е близка до Владимир Путин. Отбелязва, че и двете й деца живеят в САЩ, единият от тях е американски гражданин, а кратки й срещи с Путин са били част от официални делегации на ООН.

Петима от другите кандидати (за генерален секретар на ООН – б.ред.) са жени, включително бившият хърватският външен министър Весна Пусич и ръководителят на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк – бивш министър-председател на Нова Зеландия. Да не говорим и за шестимата мъже-претенденти.

Но като насърчава женското лидерство в ООН, чрез нейния собствен пример, Бокова вече служи на световната организация. Мъжете по-малко имат право да се хвалят, когато става въпрос за работа за ООН. Така че защо да не дадем шанс на една висококвалифицирана жена?

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар