Време ли е да смените интернет кабелите си?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С течение на времето, под въздействието на различни външни фактори или остаряването и напукването на изолацията, настъпва момент, в който е необходима смяна на интернет кабелите, каквито можете да намерите в ELX. Колко време може да се ползва една инсталация и какви са индикациите за необходимостта от нейната подмяна?

Колко години може да се използват интернет кабелите?

Въпреки че при LAN оптичните или мрежови инсталации липсват каквито и да е механични и движещи се елементи, които с времето да се износват, тези продукти също имат ниво на стареене. Най-малкото, тяхната изолация се втвърдява, напуква се и се чупи на малки парченца, което оголва проводниците и прави връзката непостоянна. Това ще доведе до забавяне на скоростта за предаване на данните и дори води до пълно прекъсване. Интернет кабелите осъществяват връзката между отделните компоненти в мрежата и тяхната здравина и цялост е важна.

За определяне на приблизителния живот на мрежовите интернет кабели са важни техните видове. При употреба на коаксиални решения или тип усукана двойка годността за използване е приблизително около 10 години. Ако обаче се използват съвременните и иновативни оптични аналози, то приблизителният им експлоатационен период нараства до около 20-25 години.

Кога е необходима тяхната смяна?

Ето няколко причини, които могат да послужат като индикация за необходимостта от смяна на интернет кабелите:

  • Прекъсване на връзката – ако липсва каквато и да е свързаност или влошаване на нейното качество, то вероятно някъде има прекъсване;
  • Физически щети – при наличие на физически повреди по проводниците и липса на връзка то със сигурност подмяната им е неизбежна;
  • Превантивна смяна – за избягването на горните две причини е препоръчителна превантивна подмяна на всеки 5 до 10 години живот на интернет кабелите в зависимост от вида им;
  • При обновяване на мрежовото оборудване –  в даден момент е необходима подмяна на рутер или добавяне на иновации. Това може да е повод за ново мрежово окабеляване с цел постигане на максимална производителност.

При смяната на интернет кабелите и поставянето на новите е необходимо използването на т.нар. RJ45 конектори, за да свържат към съответното оборудване на LAN мрежата. Добавят се към всеки от краищата чрез кримпване. Това е процедурата по прикачване и свързване на конектора към единия от краищата на проводника. След правилното кримпване на конектора, последващото свързване и прекъсване от съответното оборудване става с един клик.

Къде най-често намират приложение?

Най-често изграждането на високоскоростни LAN-мрежи е необходимост в частния дом или офис, както и в съвременните предприятия за осъществяване на отдалечена свързаност между отделните компютри. В подобни случаи най-подходящите варианти за окабеляването са чрез външен или скрит монтаж. Добре е да се отбележи, че при скрития монтаж се изисква проектиране и изпълнение още на ниво ремонтни дейности на сградата или помещението.

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар