Връхлита ни нов вирус, по-страшен ко Ковид, предупреждава Бистришката Ванга – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искра Караколева живее в китното село Бистрица, сгушено в полите на Рила планина. Този януари тя навършва 67 лета, от които цели 45 служи на ближния чрез своята дарба. От години при нея идват за съвет хора от цялата страна и чужбина. A заради често точните й прогнози някои я наричат Бистришката Ванга. Но сходствата й с легендарната пророчица не се изчерпват само с предсказанията, а и с напевния глас, с който ги изрича, с колоритния й изказ, както и с нейната любов към кафето досущ Ванга. Самата леля Искра обаче скромно казва за себе си, че не се има за феномен, просто помага на хората чрез онова, което дарбата й диктува. Това са картините от миналото, настоящето и бъдещето, които се завъртат над нея като на кинолента. Споделя, че за да осъществи контакт с човека, използва негова чаша с кафе, но не винаги. Защото често може да предскаже нещо на някого и на другия край на света.

Караколева казва още, че се гордее със своя корен, род и деца, както и с племенника си шерифа Кирил Васев, който пази иногурацията на президента Джо Байдън. Караколева обаче е фен на Доналд Тръмп и не го крие. И така неусетно с Бистришката Ванга започваме да бистрим положението в света и в България и какво ни очаква през новата 2024 година – от икономика и политика до лудналия климат.

– Г-жо Караколева, все така ли ще е мека тази зима?

– Температурите ще варират в широки граници, но няма да е толкова мразовита зимата, както помним от преди години. Не виждам сериозни отрицателни температури, а и да се появят, няма да са за по-дълъг период от време. Например ще имаме минус 8, 10 до 15 под нулата. Така ще е тук-там за 2-3 дни и после пак ще се покачват показанията на термометъра.

– Кога ще е най-студеният период?

– Януари ще бъде по-скоро топъл. Е, сега и през втората половина ще имаме няколко по-студени дни, но говорим като цяло и средно. Февруари няма да има нещо чак толкова фрапантно – спокоен месец. Всъщност по-скоро там между втория месец и март може да е най-студено. Минус 15 градуса ще е на места като най-студено за сезона. Тази зима снегът ще вали на периоди пак за по 2-3 дни, като ще се задържа по високите места.

– Може ли да се прецизира кога или къде ще е най-снежно?

– Трудно е да се каже кога и къде ще вали най-много, тъй като снегът ще е регионално явление – няма да е в цялата страна и ще вали на интервали. Днес например ще има в Пирин, утре – в Родопите, другиден – в Рила. На по-високите места ще си има. В по-ниските места или в столицата ще валне например сутринта, но до вечерта ще си иде. По едно време снега ще започне да го има по-начесто, но много за кратко ще се задържа. Никога не съм се писала велик феномен, но така го виждам аз времето.

– Потопи значи няма да има?

– Хората си представят потопа и Апокалипсиса – изведнъж и навсякъде и край. А този процес си върви от известно време с катаклизми по места – пожари, наводнения, земетресения с все по-голяма сила. Ето, Австралия колко време горя? Ами силните земетресения в Турция, сега в Япония – всичко това е сравнимо с апокалипсис или потоп за хората, живеещи на място.

– Имате ли обяснение защо климатът се промени за толкова кратко време толкова драстично?

– О, ние нищо не сме видели, защото и още ще се променя. Едно време мечтаехме да отидем на топло за зимните празници, а сега България отива на топло бавно, но сигурно и безплатно. Вече нормално ще бъде температурата да е около 40 градуса, ще замязаме на шоколадовите страни в Африка, почти като в Сомалия ще сме. През следващите години където е било топло, ще става студено, а където е било по-студено или умерено, както е у нас, ще вървим към жегата. Ето и водата, все повече няма да достига. Всичко това заедно със зачестилите катаклизми и странното време са знаци и ако човек ги забелязва поне малко, ще разбере, че времената се обръщат. Пак ви повтарям, никога не съм се писала велик феномен, но от това, което виждам и съм сигурна – не отстъпвам. Всичко това, което ви казах, ще се случи. Виждам още, че България е била и ще пребъде. Други държави ще се разпаднат, ще изчезнат, но нашата ще остане.

– На замърсяването на природата ли се дължат климатичните промени, или има и други скрити фактори, които играят?

– И това влияе, но и не само. Моята визия е, че ракетите, които човекът праща в Космоса от толкова дълго време и дори експерименти, които правим, по някакъв начин влияят, за да се променя ритъма на земята. Боклукът в орбитата вече е толкова много, че не можете да си представите.

– А не са ли автомобилите и ТЕЦ-овете, които бълват отрови в атмосферата, генералният проблем?

– Е само нашите да са проблемът. Ако знаете какво виждам над небето на Индия, Китай, нашето е капка в морето. Да не говоря за ядрените замърсявания от Япония, Корея и къде ли не – отровихме планетата и се чудим защо идва сега потоп.

– Екологията и геополитиката вече са доста свързани. Какво диктува дарбата ви в тази посока?

– Не зная, аз съм далеч от тези неща, но моето виждане е такова, че за света бе по-добре Тръмп с всичките му кусури да бе останал на власт в САЩ. Войни поне нямаше да има. Остави Байдън, че е на доста преклонна възраст, но за мен се видя, че той не води човечеството в правилната посока.

– През 2024 г. предстоят избори в доста страни, в това число и в САЩ, какъв развой предричате?

– Ако позволят на Тръпм да се кандидатира пак (и после се спазва буквата на закона, на демокрацията), той пак ще спечели. Стига да му позволят и самите републиканци, че и на него годинките вече не са му малко – 77.

– Отвъд океана все ще се оправят някак си, кажете ние как ще се развиваме през новата 2024 г.?

– България бавно, но сигурно излиза от кризата. Нашата икономика беше доста по-зле през 2021-2022 г., като сега изплуваме. Моето виждане е такова и стоя зад думите си. В това съм сигурна, както в онова, което видях през 2013-2014 г. – пришествието на коронавируса.

– Какво видяхте тогава?

– Тогава на мен не ми се даде чак информация за названието на вируса, просто знаех, че ни предстои много тежка болест, от която за по-малко две години много хора ще си заминат от този свят. Но избягвах да говоря по темата, за да не стресирам хората, а имаше и такива, които щяха да ме обявят за 4-ти километър. Но все пак в личен разговор споменала съм тук-там, даже бях забравила за това. Ето един инженер по газа идвал при мен за консултация през 2019 г. И после той ми го припомни, като се видяхме: “Ей, лельо Искре, ти каза, че другата година ще стане страшно с тази болест, така и се случи”.

– Непрестанно се говори за нови щамове, опасността премина ли?

– За жалост след 2030 година докъм 2035 ще дойде нова болест, много по-жестока от Ковид-19. Тя ще действа много по-светкавично. Дето се казва, балистични ракети ни трябва да ти хвърлят, че да те унищожат, ако тази болест влезе в държавата. Всичко идва от конкуренцията кой да вземе надмощие над този свят – пак ще бъде изкуствено създаден лабораторен вирус.

– Преди кариерата ви на ясновидец какво сте работили?

– Четири години съм учила за готвач и технолог на храната в Пловдив. След това имам 19 години трудов стаж като готвач в Химико-фармацевтичния комбинат (ХФК) в град Дупница (тогава Станке Димитров).

– А как се отключиха свръхестествените ви способности?

– Това се случи преди 45 години, откакто гледам на хората. Два пъти бях на прага на смъртта. Първият път за два часа изпаднах в кома, докато бях в Майчин дом като млада майка. Тогава зорлем ме спасиха. Вторият път изкарах тежка белодробна емболия. И оттам постепенно усетих, че нещо се промени в мен и започнах да виждам на кой какво ще се случи. Но в началото се криех. Е, случеше се да погледна на някого, той да се похвали, че съм му познала и така постепенно се разнесе мълвата сред хората. В един момент започнаха да ме търсят и на работното ми място.

– Сега има различни курсове, в това число и за ясновидство, учили се този занаят?

– На тези хора, дето мислят, че тази дарба се учи или идва от самата атмосфера или природа, грешат. Трябва да преживееш нещо, да изпатиш, че да ти се даде, но и не на всеки отгоре се разрешава да го има. В тази връзка ще ви споделя, че преди време при мен дойде една жена със следната молба: “Айде, лельо Искре, да ме учиш на този занаят”. “Еми, добре”, казвам, взимам химикал и чаша с кафе и започвам да обяснявам, за да не ме обвини, че не искам да помогна или се пиша много важна. Накрая жената се отказа: “Алал да ти е, аз освен засъхнали точки и кафе друго не виждам”.

– Търсят ли ви популярни лица, политици за прогноза или съвет?

– О, през годините много са идвали – политици, депутати, ректори на университети, кметове, шоумени. Преди време в някакъв вестник бяха написали, че Слави Трифонов дошъл да ме пита нещо важно, но това не е вярно. Дето се казва, само той не е идвал при мен. Друг да бяха написали, като големия Къци Вапцаров, сигурно щяха да познаят (смее се).

За мене по-важното е, че през годините се опазих от изкушенията. Аз винаги съм казвала – аз съм една обикновена Искра от село Бистрица. Едни момчета идваха да ме питат нещо и после така откровено ми викат: “Абе, лелче, ти към всички ли си така дружелюбна и позитивна, че ние сме ходили и при други, дето се пишат феномени и са все едни намръщени, зли, бързо говорят, не разрешават да им се задават въпроси или да им се противоречи”. Отговорих им – “извънредно-все съм си такава”. За мене няма бедни или богати, всички сме от един Бог създадени. На челата ни не пише ясновидка, пророк, президент или стюардеса, а пише само едно – мъж или жена, Адам или Ева. Моят девиз в живота е, ако можеш, помогни на човека, но не му пречи, защото всеки и без туй си има достатъчно ядове и болки. Искам чрез вашия вестник да благодаря и на всички българи, роми, турци, арменци, евреи, които през годините са идвали при мен, и да им кажа, че всички уважавам и докато ми позволяват силите, ще се опитвам да помагам. Защото понякога душевната помощ, да успокоиш човека, да го насочиш, е много по-голяма от физическата…

Интервю на Любомир Старидолски, “Телеграф

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар