Връчиха за втори път наградите „Дете на годината“ (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Второто издание на благотворителната инициатива „Дете на годината“ се проведе в петък в столичния хотел „Маринела“. Събитието се организира от сдружение „Дете на годината“. Присъстваха деца, учители и треньори от цялата страна.

Номинираните бяха отличени в 11 категории – спорт, академични постижения, спортист със специални потребности, изкуство, доброволчески и хуманитарни инициативи, учител и треньор на годината. Със статуетка „Дете на годината“ в категориите „Добротворец на годината“, „Помощ от чужбина за децата на България“, „Общ принос към децата“ и специална награда „Добро сърце“ бяха наградени личности, които с отдаденост и любов подпомагат децата у нас.


Връчват наградата

Водещите бяха Александра Сърчаджиева и Павел Иванов, а журито бе съставено от Мария Петрова, Мила Ташкова, Кирил Кирилов, Красимир Дунев и Кирил Ефремов. За да дадат своя принос, се включиха с изпълнения Бул Джим с ансамбъл по Фит Кидс, Дуетът Кристиян Павлов и Деси Гинчева, миналогодишни победители в категория „Доброволчески инициативи“, ВГ „Смехоранчета“, Миа Александрова, миналогодишен победител в категория „Изкусто“ и модно ревю на детски магазин БаПа.

Участниците също бяха наградени с грамоти и подаръци от организаторите и партньорите.

В категория „Доброволчески и хуманитарни инициативи“ победители станаха 4 Г клас от СУ „Акад. Ем. Станев“, участвали в много благотворителни инциативи, и Дария Ковачева от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в София – основател на плаформата за онлайн обучение на преподаватели за работа в дигитална среда.

Тази година имаше една специална награда „Помощ от чужбина за децата на България“. Тя беше връчена на „Ангели за България“, на Анелия Траянова – директор управление на проекти. Това са обединени българи, живеещи в чужбина, които събират средства и създават детски кътове в болниците в страната ни.

Съществува една област, победата в която е плод на силен дух и дисциплина. Това е „Спортист със специални потребности“. Отличени са Никола-Денис Ставрев, който е преборило левкемията момче и помага на деца с онкологични заболявания. Поредното му добро дело е да помогне на непознато момиченце, което се бори с рак в мозъка. За 4 часа той прави 2500 коремни преси и така успява да събере сума, която да подпомогне лечението на момиченцето. Другите двама призьори – Александър Асенов и Боян Вандов са възпитаници на ЦСОП „Едуард Сеген“. И двамата слънчеви момчета, изявени участници в спортни мероприятия и медалисти в европейските игри в Чехия.

Има една област, чиито представители са като ангелите – винаги до учениците си, готови да ги учат и подпомагат! Това е „Треньор на годината“. Бяха отличени 3-ма номинирани: Йован Атанасов, Грета Банишка и Илиян Русев.

Йован е на 19, треньор по карате от Бургас, а Грета е на 20 години и е треньор в спортен клуб „БулДжим“. Въпреки младата си възраст и двамата треньори имат зад гърба си редица победи с възпитаниците си.

Ветеранът Илиян Русев, по-известен като Скури, съвсем заслужено обра овациите на присъстващите. От 8 години той прави ежедневни безплатни тренировки по плуване за над 120 деца с физически и ментални увреждания от цялата страна. Скури става вдъхновение за много млади треньори, които да последват примера му и да отдадат сърцето си на тези деца.

Беше връчена още една специална награда – „Общ принос към децата“, получена от Ива Кръстанова – национален координатор за България. Наградата, която се дава от херцога на Единбург, е програма за личностно развитие за младежи. С тяхна подкрепа в момента над 1 милион младежи от 130 държави постигат своите лични цели, и участват в програмата, стимулирани да получат награда и признание.

Следващата област, в която беше връчена почетната статуетка „Дете на годината“, е „Академични постижения“ и в нея една от победителите беше Сара Илиева. Тя издава две книги от поредицата „Математически трикове“, с което става най-младият автор на математическа литература в България. Другите призьори, които бяха бурно аплодирани от публиката, бяха: Мартина Илиева, Ясен Пенчев, Мария-Касия Петрова, Константина Армянова, Велислав Борисов и Катерина Прончева.

За да расте, развива и за да бъде вдъхновено едно дете, му е нужен водач, учител… В област „Детски учител“ бяха наградени Галина Иванова, Невена Ичевска, Кремена Антонова и Виктория Митова. Голямата награда отиде при Мариана Пенчева. Когато през 2015 г. затварят пансиона към училището в дряновското село Гостилица, учителката Мариана и сестра й стават попечители и отварят дома си за част от децата. Под нейните грижи възпитаниците й внасят радост в живота на други деца в неравностойно положение и помагат на възрастни хора в района. Днес тя има 5 студента и 4 отличника в горните класове – 9 добри Човеци, които създават смисъл и творят добро.

В категория „Спорт“ беше отличени Карлос Насар. Той е 17-годишен талантлив младеж от Червен Бряг, който печели 2 европейски и 2 световни титли при юношите и 1 вицешампионска при мъжете в Москва, където поставя нов европейски рекорд в изтласкването. Живее в многодетно семейство с 5 братя и 1 сестра. Другите упорити спортисти с големи постижения бяха най-успешният ни малък картинг състезател Любослав Руйков, Димяна Стоянова – спортна акробатика, Надежда Атанасова – карате, Михаела Гераскова – фитКидс, Дара Стоянова – худ. Гимнастика, Гергана Панделиева – балет и младата футболна надежда – Алекс Божилов.

Правенето на добро не е просто акт на подкрепа, а символ на духовно израстване и осъзнатост за присъствието на другите в живота ни. За неговата кауза „За децата на героите в бяло“ Ники Кънчев получи специална награда „ДоброТВОРец на годината“!

В област „Изкуство“ призорка стана талантливата художничка Вяра Пенчева, която подари нейна картина на сдружението. Другите наградени таланти в нейната категория бяха Евгения Кринчева, Микаела Коцева, Деница-Ивана Камбурова, Ралица Илиева, Кристина Енчева, Юри Филипов и Цветомира Стелянова.

Събитието завърши с връчването на награда „Голямо сърце“ на Мария Бонева, която подкрепя всички каузи на сдружение „Дете на годината“.

Общата сума, която беше събрана от продажбата на билети, е 7820 лв. Тя ще се използва за подпомагане на деца в неравностойно положение.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар