“Връщаме си контрола на границите”: Oткриха държавна лаборатория на “Капитан Андреево”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откриха Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево”.

С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, като средствата са осигурени от държавния бюджет. 

Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата, каза премиерът Денков по време на церемонията по откриването на лабораторията, цитиран от БТА.

“Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес”, заяви министър Вътев. Той добави, че камионите, които чакат два-два дни и половина на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата – 5-6 часа.

Разширяване на капацитета

Вътев каза още, че лабораторията има капацитет да обслужва трафика, който не е постоянно число, и има възможност да увеличи капацитета си при необходимост.

Николай Денков от своя страна изтъкна, че капацитетът на лабораторията ще бъде увеличен два пъти, за да се съкрати допълнително времето само до необходимите технологични процедури.

“Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти”, обясни акад. Денков.


Снимка: БТА

Премиерът допълни, че са поканили представители от други митнически служби, които да обменят опит и да се убедят, че “правим всичко възможно, за да подсигурим границата по най-добрите европейски и световни стандарти”.

Николай Денков благодари на партиите, които подкрепят правителството в парламента, защото благодарение на тяхната подкрепа “можем да открием днес тази лаборатория и в обозримо бъдеще да върнем контрола и върху товаро-разтоварните дейности, които също са рискови”.

ВАС пусна обществената поръчка за лабораторията на БАБХ на

Какви са ползите, според Денков

На първо място осигуряване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве, отбеляза премиерът.

Като втора полза Денков открои премахване на възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват хербициди и пестициди, забранени в ЕС.

Третата полза, според премиера, е премахването на възможността чрез липса или занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

Държавата е иззела принудително сгради на

“Надявам се, че този устрем, който имаме – да върнем държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, няма да прекъсне в следващите дни, седмици и месеци”, заключи премиерът Денков.

На 16 февруари т.г. от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) анонсираха разработени от тях предложения за промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които се забранява дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните. Освен това от ПП-ДБ предложиха в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар